info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/06/Dr-Saverio-Stranges_whitebg-180x320.jpg

Dr Saverio Stranges, Doktor medicine, FAHA

Kanada

Profesor i predsjedavajući, Odjel za epidemiologiju i biostatistiku
Profesor, Katedra za porodičnu medicinu
Profesor, Katedra za medicinu
Direktor, Afrički institut
Medicinski i stomatološki fakultet Schulich, Univerzitet Western
Potpredsjednik Odjela za kronične bolesti, Europsko udruženje za javno zdravstvo
Gostujući profesor za epidemiologiju i javno zdravlje, Univerzitet Humanitas, Italija
Naučni savjetnik, Odjel za zdravlje stanovništva, Luksemburški institut za zdravlje
Počasni profesor, Državno sveučilište u New Yorku (SUNY) u Buffalu, SAD
Počasni profesor, Medicinski fakultet Warwick, Coventry, Velika Britanija

Biografija

Dr. Saverio Stranges trenutno je profesor i predsjedavajući Odjela za epidemiologiju i biostatistiku na Medicinskom i stomatološkom fakultetu Schulich Zapadnog univerziteta. Ima unakrsna imenovanja za profesora na odjelima porodične medicine i medicine. U augustu 2020. imenovan je i za direktora Afričkog instituta na zapadnom univerzitetu.  Doktor Stranges završio je medicinsko obrazovanje 1996. godine, a specijalnu obuku iz preventivne medicine i medicine javnog zdravlja 2000. godine na Univerzitetu u Napulju Federico II. Potom je 2004. ispunio uslove za doktorski program iz epidemiologije i zdravlja okoline na Odjelu za epidemiologiju i zdravlje okoliša na Državnom univerzitetu u New Yorku u Buffalu 2004. Godine 2005. dr. Stranges započeo je akademsku karijeru kao docent Univerzitet u New Yorku prije povratka u Evropu da bi se pridružio Medicinskom fakultetu Univerziteta Warwick u Velikoj Britaniji.

Od 2006. do 2015. godine bio je vanredni klinički profesor kardiovaskularne epidemiologije na Odjelu za zdravstvene nauke Medicinskog fakulteta Univerziteta Warwick u Velikoj Britaniji. U Warwicku je dr. Stranges bio i direktor akademske kliničke obuke iz javnog zdravstva, kao i počasni doktor savjetnik u univerzitetskim bolnicama Coventry i Warwickshire NHS Trust, gdje je radio u ambulantama za lipide i koronarnu prevenciju u okviru Warwickshire Instituta. za proučavanje dijabetesa, endokrinologije i metabolizma. Prije imenovanja na zapadnom univerzitetu, dr. Stranges radio je kao naučni direktor Odjela za zdravstveno osiguranje stanovništva na Luksemburškom institutu za zdravlje.

Dr. Stranges je doktor, specijalista za javno zdravstvo i epidemiolog hroničnih bolesti, sa bogatim iskustvom u području epidemiologije i istraživanja javnog zdravlja. Istraživanje dr. Strangesa usredotočeno je na epidemiologiju i prevenciju kroničnih bolesti i starenja, posebno u vezi s ulogom životnih stilova, nutritivnim i psihosocijalnim faktorima, poput prehrambenih obrazaca, ponašanja u snu i socijalnih odrednica zdravlja. Također ga zanima globalno zdravlje, posebno u području kardio-metaboličkih bolesti u okruženjima s malim resursima, kao i interdisciplinarna istraživanja.

Tokom svoje karijere, dr. Stranges bio je uključen u nekoliko međunarodnih epidemioloških projekata, kliničkih ispitivanja, sekundarnih analiza podataka i rada na sistematskim pregledima, a objavljivao je i široko na području epidemiologije i javnog zdravlja, sa preko 250 publikacija kao naučnih članaka, recenzija i poglavlja knjiga (H-indeks = 64). Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada, posebno za istraživanje epidemiologije i prevencije kardio-metaboličkih bolesti (npr. Američko udruženje za srce).

Njegovo istraživanje finansira nekoliko međunarodnih agencija, uključujući Nacionalni institut za zdravstvena istraživanja (NIHR) u Velikoj Britaniji, Kanadski institut za zdravstveno istraživanje (CIHR) u Kanadi, Fonds National de la Recherché (FNR) u Luksemburgu i Europska unija.

Dr. Stranges je više od dvadeset godina uključen u podučavanje i mentorstvo studenata dodiplomskih, master i doktorskih studija, kao i kliničkih saradnika i mlađih ljekara.

U januaru 2020. dr. Stranges nominovan je za potpredsjednika Odsjeka za hronične bolesti za Europsko udruženje za javno zdravstvo. Takođe je gostujući profesor za epidemiologiju i javno zdravlje na Univerzitetu Humanitas u Italiji, kao i naučni savetnik Odeljenja za zdravlje stanovništva Luksemburškog instituta za zdravlje. Ima široko iskustvo u medijskom angažmanu.

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH