info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/06/veledar.jpg

Akademik Prof.dr.sc. EMIR VELEDAR

Miami, Fl, USA

Profesor na Poslijediplomskom Studiju Florida International University, Department Biostatistike i na Medicinskom Fakultetu Emory University Atlanta, Georgia, USA
Direktor Biostatistike i prediktivne analize, Baptist Health South Florida.

Biografija

Emir Veledar, rođen u Sarajevu 1954. Diplomirao na Ekonomskom  fakultetu u Mostaru (1976.), magistrirao na Institutu ekonomskih nauka u Beogradu  (1985.), doktorirao na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ 1990., bio naučni sekretar Jugoslovenske Sekcije za klasifikacije i nomenklature i organizator 5 međunarodnih godišnjih konferencija te sekcije u Mostaru. Bio docent na predmetu Statistika i predavao na  Ekonomskom fakultetu univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar i na Sarajevskom univerzitetu. Bio istraživač na Fakultetu društvenih nauka, Katoličkog Univerziteta Brabant u Tilburgu, Holandija 1993-94. godine. Od 1994. do 1998. predavao matematiku na University of Georgija, u Athens, Georgia, USA. 1998. predavao Statistiku na „James Madison“ univerzitetu u Virginiji. 0d 1999. do 2013. bio stalno zaposleni univerzitetski profesor na Emory Univerzitetu, na Medicinskom fakultetu, Kardiologija i na Rollins School of Public Health.

Od 2013, je u Miamiju gdje je direktor Biostatistike i prediktivne analize u Baptist Health South Florida zdravstvenoj korporaciji i redovni profesor na FIU.

Ne računajući publikacije iz 20. vijeka, ima objavljeno preko 420 radova iz oblasti medicine. Njegovi radovi su citirani preko 15 hiljada puta.

Član je brojnih organizacionih i naučnih komiteta za konferencije u svojoj oblasti.

Specijalizovan je za:
Data science, prediktivne modele, Klaster analizu, data mining i meta analizu.

Najčesće primjene su u kardiologiji, dermatologiji, neuro medicini, optimizaciji i planiranju.

Aktivan je član Udruženja kardiologa Bosne i Hercegovine i dobitnik srebrenog i zlatnog znaka priznanja za doprinos razvoju Udruženja.

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH