info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

NovostiIN MEMORIAM: Akademik Žarko Papić, potpredsjednik IANUBIH

9 Septembra, 20240

(1947-2024)

Dana 26.7.2024. oprostili smo  seod našeg dragog akademika Žarka Papića. 

Teško je naći riječi koje bi adekvatno izrazile tugu i prazninu koju osjećamo njegovim odlaskom. Njegov odlazak je ostavio neizmjernu prazninu u našim srcima, a naša Internacionalana akademija nauka i umjetnsti u Bosni i Hercegovni ostala bez izuzetno važnog člana i Potpredsjednika, ali, sjećanja na Žarka, na njegov rad i njegov duh će zauvijek ostati sa nama. 

Žarko je bio čovjek izuzetne inteligencije, posvećenosti i integriteta, i uzor mnogim generacijama u Bosni i Herecegovini i našem regionu. Njegova djela će nastaviti da žive kroz sve one koje je inspirisao i kojima je pomogao. Njegova toplina, ljubaznost i spremnost da pomogne uvijek su bili očigledni svima koji su ga poznavali. Njegov osmijeeh i riječi podrške uvijek su dolazili u pravo vrijeme.

Rođen je 1947. u Sarajevu, završio Ekonomski fakultet u Beogradu 1969., gdje je magistrirao 1972. i doktorirao 1974. Od 1970. do 1976.  je bio asistent i savjetnik u Institutu za ekonomsko investiranje u Beogradu, a od 1976-1985.,  Profesor, na Ekonomskom Fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.Između ostalih dužnosti koje je obavljao bio je Generalni direktor Saveznog zavoda za planiranje i član Saveznog Izvršnog vijeća, od 1986-1989, od 1989-1990. Ambasador u Saveznom ministarstvu spoljnih poslova, a od 1990-1992. OECD-Ambasador i šef Delegacije bivše Jugoslavije pri OECD-u, u Parizu, 1992-1996. konsultant OECD-a (Centar za saradnju sa ekonomijama u tranziciji). Od 1996., pa sve donedavno je bio direktor NVO Inicijative za bolju i humaniju inkluziju (IBHI) Sarajevo. Objavio je 47 knjiga i veliki broj članaka i političkih analiza. Bio je predavač na američkom univerzitetu u Parizu, panelist na Univerzitetu Bolonja i Kolumbija Univerzitetu u New York-u…Kao direktor projekta, vođa istraživanja ili viši savjetnik učestvovao u implementaciji 37 projekata u BiH podržanih od strane UNICEF, Njemačka ambasada, USAID, Delagacija Evropske unije, Vlada Holandije, UNHCR… Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

Papić će ostati cijenjen i upamćen po svojim brojnim i redovnim osvrtima na različita pitanja iz ruštvenog, političkog i ekonomskog života Bosne i Hercegovine. Njegov rad nije bio ograničen samo na struku i obrazovanje. Bio je aktivan član zajednice, učestvovao u brojnim projektima i inicijativama koje su imale za cilj unapređenje kvaliteta života u našem društvu. Njegova posvećenost društvenom boljitku bila je inspiracija svima nama u Akademiji, kao i njegova inspirativna javna obraćanja, njegove analize bosanskohercegovačke stvarnosti, njegovi savjeti koji su nam pomagali da postanemo bolji u svojim profesijama. 

Žarko, hvala ti za sve što si nam dao. Tvoje nasleđe živeće kroz sve nas koje si dotakao i inspirisao. Nedostajaćeš nam, ali tvoje delo i tvoj duh nastaviće da žive kroz sve nas. Vječno ćemo Te se sjećati i čuvati uspomenu na Tebe u našim srcima.

Akademik Osman Sinanović

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2024/09/zarko-papic.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH