info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

Razred za dijasporu

Prema procjenama Svjetske banke, BiH je na drugom mjestu u Europi po emigraciji u odnosu na ukupan broj stanovnika, sa 1.471.594 emigranta, što čini 38,9% ukupnog stanovništva BiH, sa stopom emigracije visokoobrazovanog stanovništva od 23,9%.

Prema podacima objavljenim u Izvještaju o globalnoj konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma za 2012/2013., Bosna i Hercegovina je na 140. mjestu u svijetu prema pokazatelju nazvanom „Odliv mozgova“. Procjenjuje se da je više od 60% kvalificiranih naučnika, istraživača i univerzitetskog osoblja napustilo zemlju u posljednjih petnaest do dvadeset godina.

Naučnu dijasporu BiH čine pojedinci i / ili samoorganizovane grupe porijeklom iz BiH, koji su završili tercijarno obrazovanje u BiH ili u inostranstvu, a žive i rade izvan Bosne i Hercegovine. Ovaj se resurs često zanemaruje u odsustvu i letargiji sveobuhvatnog institucionalnog pristupa.

Akademija teži uspostavljanju povezanosti i unapređenju saradnje sa naučnom dijasporom iz BiH formiranjem Razreda za dijasporu, uz razumijevanje da su njeni zadaci monumentalni i složeni.

IANUBIH 1

Cilj Razreda za dijasporu definiran je dijeljenjem i proširivanjem znanja kroz projekte, događaje, publikacije i što je najvažnije – povezanost, koristeći strukturirani pristup, definirane ciljeve, odabrana programska područja i aktivnosti. Pristup koji može doprinijeti razvoju bh društva možemo izgraditi samo u multidisciplinarnom kapacitetu koji prevladava kompleksnosti s kojima se suočavamo, pružajući konkretna rješenja za složene izazove.

Tokom prve godine svog djelovanja, Razred za dijasporu angažirat će se u projektima za obrazovanje i mentorstvo, poslovanje i poduzetništvo, nauku i tehnologiju, umjetnost i kulturu, te zagovaranje, nadograđujući svoje članstvo i uspostavljajući međunarodna partnerstva. Cilj Razreda za dijasporu je uspostavljanje međunarodne suradnje, distribuiranih mreža i peer-to-peer partnerstava, pronalazeći rješenja za najhitnije izazove u BiH danas.

Naša posvećenost je u održavanju čvrstih odnosa s partnerima i organizacijama, čija je misija posvećena zalaganju za prosperitetnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu, u zemlji i inostranstvu.

 

1.  Akademik Prof. Edina Selesković, redovni član – VODITELJICA
2.   Prof. Amra Šabić – El-Rayess, suradni član
3.   Dr. Draško Aćimović, suradni član
4.   Prof.dr. Admir Mašić, suradni član
5.   Dr. Haris Piplas, suradni član
6.   Dr. Dunja Aksentijević Ricciarelli, suradni član
7.   Prof. Edhem Čustović, suradni član
8.   Prof. Mirela Delibegović, suradni član
9.   Prof. Davor Pavlović, suradni član
https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH