info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

Razred za dijasporu

Prema procjenama Svjetske banke, BiH je na drugom mjestu u Europi po emigraciji u odnosu na ukupan broj stanovnika, sa 1.471.594 emigranta, što čini 38,9% ukupnog stanovništva BiH, sa stopom emigracije visokoobrazovanog stanovništva od 23,9%.

Prema podacima objavljenim u Izvještaju o globalnoj konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma za 2012/2013., Bosna i Hercegovina je na 140. mjestu u svijetu prema pokazatelju nazvanom „Odliv mozgova“. Procjenjuje se da je više od 60% kvalificiranih naučnika, istraživača i univerzitetskog osoblja napustilo zemlju u posljednjih petnaest do dvadeset godina.

Naučnu dijasporu BiH čine pojedinci i / ili samoorganizovane grupe porijeklom iz BiH, koji su završili tercijarno obrazovanje u BiH ili u inostranstvu, a žive i rade izvan Bosne i Hercegovine. Ovaj se resurs često zanemaruje u odsustvu i letargiji sveobuhvatnog institucionalnog pristupa.

Akademija teži uspostavljanju povezanosti i unapređenju saradnje sa naučnom dijasporom iz BiH formiranjem Razreda za dijasporu, uz razumijevanje da su njeni zadaci monumentalni i složeni.

IANUBIH 1

Cilj Razreda za dijasporu definiran je dijeljenjem i proširivanjem znanja kroz projekte, događaje, publikacije i što je najvažnije – povezanost, koristeći strukturirani pristup, definirane ciljeve, odabrana programska područja i aktivnosti. Pristup koji može doprinijeti razvoju bh društva možemo izgraditi samo u multidisciplinarnom kapacitetu koji prevladava kompleksnosti s kojima se suočavamo, pružajući konkretna rješenja za složene izazove.

Tokom prve godine svog djelovanja, Razred za dijasporu angažirat će se u projektima za obrazovanje i mentorstvo, poslovanje i poduzetništvo, nauku i tehnologiju, umjetnost i kulturu, te zagovaranje, nadograđujući svoje članstvo i uspostavljajući međunarodna partnerstva. Cilj Razreda za dijasporu je uspostavljanje međunarodne suradnje, distribuiranih mreža i peer-to-peer partnerstava, pronalazeći rješenja za najhitnije izazove u BiH danas.

Naša posvećenost je u održavanju čvrstih odnosa s partnerima i organizacijama, čija je misija posvećena zalaganju za prosperitetnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu, u zemlji i inostranstvu.

 

1.   Prof. Edina Selesković, suradni član – VODITELJICA
2.   Prof.dr. Mirzada Pašić-Kurbašić, suradni član
3.   Prof. Amra Šabić –El-Rayess, suradni član
4.   Prof. Senail Sivro, suradni član
5.   Dr. Draško Aćimović, suradni član
6.   Dr Selma Harrington MRIAI Hon AIA, suradni član
https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/05/logo_1-ianubih_w-1.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 61 213 599
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH