info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

NovostiOdržana Druga tribina ODRŽIVOST I KONKURENTNOST BOSNE I HERCEGOVINE

20 Juna, 20240

20.6.2024. Kulturno-informativni centar Ambasade BiH u Zagrebu

U Kulturno-informativnom centru Ambasade BiH 20.6.2024. održana je Druga tribina iz Programa suradnje Ambasade BiH u Zagrebu i IANUBiH na temu: Održivost i konkurentnost Bosne i Hercegovine.

Tribina je bila dobro posjećena i izazvala je veliki interes posjetilaca. Nakon izlaganja člana IANUBiH Žarka Primorca razvila se rasprava u kojoj je sudjelovalo više posjetilaca. Na tribini je prezentirana ocjena održivosti i konkurentnosti Bosne i Hercegovine na temelju pokazatelja iz Globalnog indeksa održivosti i konkurentnosti 2023. godine. Indikatori iz spomenutog Indeksa upućuju da je održivost BiH posebno ugrožena niskim procjenama intenziteta i efikasnosti korištenja prirodnih potencijala, veoma niskim statusom intelektualnog potencijala, a posebno radi ne-efikasnosti upravljanja javnim funkcijama i javnim sektorom uopće.

Uz to, posebno su naglašeni podaci o ekonomskom zaostajanju Bosne i Hercegovine u usporedbi sa drugim zemljama nastalim nakon disolucije bivše države zajedničke države, posebice Slovenijom, Hrvatskom, a u nekim elementima i Srbijom. Pored pokazatelja o niskom intelektualnom i socijalnom kapitalu, posebno veoma su nepovoljni podaci o demografskom kretanju, odlivu mladih u inozemstvo, vrlo neefikasnoj državnoj i javnoj upravi i drugi.

U cjelini, održivost i konkurentnost Bosne i Hercegovine je ispod kritične točke. Zbog toga se moraju poduzimati hitne i energične mjere u pravcu promjene stanja u cjelini, a posebno u apostrofiranim područjima gdje su pokazatelji održivosti najslabiji. U tom pogledu, posebno je naglašena i potreba ozbiljnih priprema za predstojeće pregovore o uključivanju u Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, koji će biti vrlo zahtjevni i intenzivni. Iz čitavog sklopa pokazatelja o stanju održivosti Bosne i Hercegovine, može se zaključiti da je uključivanje BiH u europske integracije glavna, možda i jedina moguća, strategija za osiguravanje održivosti i konkurentnosti naše države.

Najavljena je i naredna tribina iz ovog ciklusa, koja će se održati u rujnu mjesecu na temu međureligijskog dijaloga kao uvjeta za postizanje višeg nivoa održivosti i konkurentnosti Bosne i Hercegovine.

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2024/09/tribina2.png

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH