info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

NovostiOdržana Treća tribina MEĐURELIGIJSKI DIJALOG, TEMELJ MIRU I SIGURNOSTI U SVIJETU

10 Septembra, 20240

10.9.2024. Kulturno-informativni centar Veleposlanstva BiH u Zagrebu

U Kulturno-informativnom centru Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Zagrebu, u okviru Programa otvorenih tribina: Održivi razvoj Bosne i Hercegovine, u suradnji Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj i Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini, dana 10.0.2024.godine, održana je tribina na temu: Međureligijski dijalog, temelj miru i sigurnosti u svijetu.

Na samom početku, sve prisutne je ispred Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj pozdravila veleposalnica dr.sci. Elma Kovačević-Bajtal.

Gost tribine bio je akademik dr. Aziz efendija Hasanović, muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Polazeći od konstatacije da je čovjek biće dijaloga i da su u osnovi dijaloga zahvalnost i praštanje, efendija dr. Hasanović kaže da je koncept nebeskih religija univerzalan, utemeljen na monoteizmu, pokornosti Bogu i ćudoređu. U tom kontekstu i muslimansko-kršćanski dijalog ima svoje kako metafizičke tako i doktrinarne razloge. Napominje da za muslimane taj dijalog je izveden iz same naravi islama i njegova učenja o Jednom Bogu, jer je to temeljni nalog koji je muslimanima posredovan Božjom objavom. U islamu, Objava poziva i Židove i kršćane na okupljanje oko jednoga Boga, jer svetost je jedna, a putovi njenog zahvata u mišljenju, jeziku i vjerskoj ortopraksiji su različiti.

Održavanjem Drugog vatikanskog koncila, Crkva se otvorila i jasno definirala prema drugim vjeroispovjestima i religijskim pravcima. Koncil poziva sve da se, zaboravivši što je bilo, iskreno trude oko međusobnog razumijevanja i da zajednički štite i promiču socijalnu pravdu, ćudoredna dobra, mir i slobodu za sve ljude.

Refleksi ovih promjena osjetili su se i u našoj regiji, početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada se počinje razvijati ekumenska teologija, što je ranije bilo nezamislivo. Pojavljuje se plejada teologa širokog duha i teološke kulture koji prave snažan zaokret ka potpunijem susretu muslimana i kršćana, kao što su: Husein Đozo, Tomislav Jablanović, dr.Ahmed Smajlović, Janko Šagi Bunić i drugi. Rezultati njihovog rada pored ostalog su i izučavanje kršćanstva na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i izučavanje islama na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Međureligijski dijalog ima temeljnu ulogu u izgradnji stabilnog i naprednog društva. Taj dijalog mora počivati na čvrstim vrijednosnim načelima: poštivanju dostojanstva svake osobe bez obzira na vjersku pripadnost; slobodan, ravnopravan i iskren dijalog; pravo na različitost, bez umanjivanja ili omalovažavanja startnih pozicija i suživot usprkos našim razlikama.

Govoreći o statusu muslimana u Hrvatskoj i slobodi prakticiranja islama u vjerskom životu muslimana, efendija dr. Hasanović je naglasio da je Hrvatska uz Austriju jedina europska zemlja koja je to u potpunosti i na zadovoljavajući način riješila. To može biti model za rješavanje tog pitanja i ostalim europskim zemljama, kao što bi bilo važno da i islamske zemlje uzmu taj model za rješavanje pitanja prakticiranja vijere kršćanskih zajednica u njihovim zemljama. Kraći osvrt i komentar, vezano za ovu temu dalo je više sudionika tribine , među kojima i dr.Marijan Franjčić, kanonik Prvostolnog kaptola i izaslanik preuzvišenog nadbiskupa zagrebačkog, Monsinjora Dražena Kutleše.

Tribini je prisustvovalo više akademika, osoba iz javnog i gospodarskog života Hrvatske, kao i predstavnici medija.

Izvještaj pripremio: Zoran Perković

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2024/09/tribina3.png

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH