info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

NovostiDrugi Akademski Neurološki Forum (ABHNF 2024)

23 Septembra, 20240

Drugi Akademski BH Neurološki forum održan je u Sarajevu, od 13.09.-14.09.2024. u kongresnom centru Hotela Holiday, u organizaciji Razreda za medicinske nauke Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini (IANUBIH) i Udruženja za kliničku neurofiziologiju u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kongres je otvoren pozdravnim govorom Akademika Osmana Sinanovića, Akademika Mire Jakovljevića, a prisustnim se obratio i ministar zdravstva Kantona Sarajevo, mr. med. sc. Enis Hasanović. Ministar je pohvalio oranizaciju Simpozijuma, istakavši njegov značaj u edukaciji mlađih kolega i uspostave saradnje među kolegama u regiji, ponudivši saradnju i podršku Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za naredni ABHNF.

Radni dio je bio podijeljen u pet tematskih cjelina: Kultura empatije kao temelj dobre kliničke prakse, Glavobolje, Ekstrapiramidni poremećaji i Neuro-imunološki poremećaji. Organizatori su okupili 27 predavača, najpoznatijih stručnjaka iz neurologije i psihijatrije te srodnih grana, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Turske.

Pozvani predavači na Simpozijumu su bili Profesor dr Zvezdana PIRTOŠEK iz Ljubljane (Slovenija), iz Zagreba (Profesorica dr Vlasta ĐURANOVIĆ, Akademkinja Vanja BAŠIĆ KES, Akademik Petar KES, Profesor dr Zlatko TRKANJEC, Akademik Miro JAKOVLJEVIĆ i Profesor dr Silvio BAŠIĆ) iz Osijeka (Profesorica dr Silva BUTKOVIĆ SOLDO i Docent dr Stjepana JURIĆ), iz Beograda (Profesor dr Slobodan APOSTOLSKI, Profesorica dr Marina SVETEL, Docent dr Igor PETROVIĆ, Profesor dr Ranko RAIČEVIĆ), iz Sarajeva (Profesorica  dr Azra ALAJBEGOVIĆ, Profesorica Jasminka ĐELILOVIĆ VRANIĆ, Porfesorica dr Selma ŠABANAGIĆ HAJRIĆ i Profesorica dr Merita TIRIĆ ČAMPARA), Mostara (Docentica dr Nataša PEJANOVIĆ ŠKOBIĆ) i Tuzle (Profesor Mevludin HASANOVIĆ, Akademik Osman SINANOVIĆ i Docentica dr Silva BANOVIĆ).

Učesnici su imali priliku pratiti izlaganja o neurobiološkim osnovama empatije i njenoj važnosti u liječenju neuroloških bolesnika, poremećajima neuromišićne transmisije, autoimunim encefalitisima, poremećajima spavanja, farmakoekonomskim aspektima moždanog udara, liječenju glavobolja u pedijatrijskoj i adultnoj populaciji, terapijskim opcijama i diferencijalnoj dijagnozi multiple skleroze, distonijama, terapijskim prioreitetima u Parkinsonovoj bolesti, frontotemporalnoj demenciji, modernim konceptima neurorehabilitacije, novim mogućnostima liječenja ALS-a te augmentativnoj i alternativnoj komunikaciji za osobe s neurološkim oboljenjima.

Predavanja je aktivno, uz brojne produktivne rasprave, slušalo više od 60 učesnika – neurologa, psihijatara, neuropedijatara, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, specijalizanata navedenih struka iz Bosne i Hercegovine, uključujući i nekolicinu iz susjednih zemalja. 

Skup je bio odlično meidjski propraćen, počeviši sa najavom skupa kroz intervju sa Akademikom Sinanovićem datom novinskoj agenciji FENA i prisustvom FTV na otvaranju.

Simpozij su podržali: Bosnalijek, Ottobock, Alkaloid, Nobel, Farmavita, Oktal Pharma, Dr.Werner Pharma i Synthesis Parma što je omogućilo organizaciju skupa bez kotizacija za učesnike. Tehnička podrška je obezbijedjena kroz partnersku saradnju sa agencijom Perfecta na čelu sa Adisom Duhovićem. Uspostavljena je saradnja sa Ljekarskom-liječničkom komorom Kantona Sarajevo koja je u skladu sa svojim pravilima visoko bodovala skup.

Asja HODŽIĆ

Jasna JANDRIĆ DORIĆ

Akademik Osman SINANOVIĆ

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2024/09/slika239.png

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH