info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

AktivnostiNovostiAkademik Almir Badnjević primljen u članstvo Evropske akademije nauka i umjetnosti

8 Decembra, 2021

Prof. dr. sci Almir Badnjević, redovan član Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosne i Hercegovine, te direktor Verlaba, na osnovu njegovog naučnog i stručnog doprinosa u svijetu, u ponedjeljak, 06.12.2021. zaprimio je obavijest da je izabran za redovnog člana Evropske akademije nauka i umjetnosti u Salzburgu u disciplini Tehničke nauke. Akademik Badnjević će zvanično primiti i diplomu Akademije na svečanoj inauguraciji 05.03.2022. godine u Salzburgu, Austrija, kao jedan od najmlađih članova.

 

Evropska akademija nauka i umjetnosti (Academia Scientiarum et Artium Europaea) je međunarodna akademska organizacija, transnacionalna, interdisciplinarna, u koju je uključeno oko 2.000 vrhunskih naučnika i umjetnika koji se bave pitanjima s kojima se suočava savremena Evropa i svijet. Među njenim članovima nalazi se i 35 Nobelovaca kao i papa Benedict XVI. Akademiju čine vodeći naučnici, umjetnici i donosioci odluka, koji su posvećeni inovativnom istraživanju, interdisciplinarnoj i transnacionalnoj saradnji, kao i razmjeni i širenju znanja. Članovi Akademije biraju se zbog svojih izuzetnih dostignuća u nauci, umjetnosti i upravljanju.

 

Uspostavljen je i Univerzitet Akademije: Alma Mater Europea, koja daje znanje svojih akademika mladima. Bez usmjerenja na financijsku dobit, ova akademija je osnovana sredstvima Evropske unije u Salzburgu 1990. godine, inicijativom kardio-hirurga Felixa Ungera iz Salzburga, bečkog nadbiskupa Franza Königa, te politologa i filozofa Nikolausa Lobkowicza.

 

Članovi su nominirani i izabrani od strane Senata Akademije, zbog zasluga na području znanstvenih istraživanja i drugih dostignuća. Članstvo je priznanje i nagrada za znanstveni rad. Članovi Akademije su organizirani u sedam znanstvenih disciplina: Humanistika, Medicina, Umjetnost, Prirodne znanosti, Društvene nauke, Pravo i Ekonomija, Tehničke nauke i Nauke o okolišu i Svjetske religije.

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH