info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2022/12/mijo-sik.jpg

Akademik prof.dr.sc. MIJO NIKIĆ

Zagreb

Svećenik, isusovac, profesor na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. 

Predsjednik je Zaklade biskup Josip Lang.

Član je Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za nauk vjere

Biografija

Rođen, 18. 02. 1953. u Gornjem Zoviku (BiH), gdje polazi u osnovnu školu koju je završio 1968. godine u Zagrebu.

  1. god. završava Humanističku srednju školu za spremanje svećenika u Zagrebu.

1972.-1973. služi vojni rok u Skoplju.

  1. god. ulazi u novicijat Družbe Isusove u Zagrebu, gdje kroz dvije godine upoznaje redovnički život u isusovačkom redu.
  2. god. završava studij filozofije i teologije na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, gdje je iste godine zaređen za svećenika. 
  3. god. magistrirao je dubinsku psihologiju na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu s temom „Psicoterapia umanistica di C. Rogers“. 
  4. god. obranio je doktorsku disertaciju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Naslov doktorske radnje: “Slika Boga u vjerskim sljedbama i novim religijskim pokretima: Jehovini svjedoci, Crkva Isusa Krista Svetaca posljednjih dana (Mormoni), Crkva Ujedinjenja, New Age”. 

Od 1992. na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti (bivši Filozofski fakultet Družbe Isusove) predaje predmete: psihologija, psihologija religije i povijest religija. Na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu (studij teologije) predaje eshatologiju, mariologiju i sakramente pomirenja i bolesničkog pomazanja i teološku antropologiju. 

Objavio je više članaka u raznim časopisima. Sudjeluje na domaćim i međunarodnim simpozijima. Urednik je više zbornika: “Novi religiozni pokreti” (1997.),  “Reinkarnacija i/ili uskrsnuće” (1998), „Vjera i zdravlje“  (2006.), „Diktatura relativizma“ (2009.), „Bolest i zdravlje u religijama“ (2011.), „Religije i sreća“ (2014.), „Religije i nasilje“ (2015.),  Objavio je knjige: “Slika Boga u vjerskim sljedbama i novim religijskim pokretima” (2003.), “Psihologija obitelji” (2004.), „Očima psihologa teologa“ (2015) te tri  knjižice: “Kako vjerom nadvladati strah” (2005.);  “Krive i prave slike Boga” (2006.) i „Biblijska psihoterapija“ (2017). 

Održava duhovne vježbe za svećenike i časne sestre te psihološko-duhovne seminare za menadžere i pravnike o ulozi duhovnosti u upravljanju stresom. Predsjednik je Zaklade biskup Josip Lang koja se brine za stare, nemoćne i siromašne osobe. 

Bio je član Međunarodne papinske teološke komisije za ispitivanje fenomena Međugorja. Od strane velikog kancelara Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, Generala Družbe Isusove p. Artura Sosa, imenovan je 2020. godine za redovnog profesora na istom fakultetu. 

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH