info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2024/02/vd.png

Akademkinja Vida Demarin

Zagreb

Specijalista neuropsihijatar, znanstveni savjetnik i redoviti profesor u trajnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu

Biografija

Akademkinja Vida Demarin, specijalista neuropsihijatar, znanstveni savjetnik i redoviti profesor u trajnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu 

Rođena je u Zagrebu, 15. lipnja 1944. 

Akademkinja Vida Demarin diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalizirala je neuropsihijatriju u KB Sestre Milosrdnice, i stekla je naziv primarius. Magistarski rad obranila je na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu, a doktorsku disertaciju  na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavala se u vodećim svjetskim klinikama, Hopital de la Salpetriere u Parizu, Guy's Teaching Hospital u Londonu, Kantonspittal u Baselu i dr. Znanstveni je savjetnik i redoviti  profesor u trajnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu. 

Osnovno područje njenog djelovanja je proučavanje neuroplastičnosti mozga,  krvožilnih poremećaja u neurologiji,  moždane autoregulacije, glavobolje i drugih bolnih stanja, kognitivnih poremećaja, poremećaja svijesti i multiple skleroze. Jedan je od osnivača neinvazivne ultrazvučne dopler dijagnostike u procjeni moždane cirkulacije u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe.  Voditelj je mnoštva programa zbrinjavanja cerebrovaskularnih bolesti i moždanog udara tijekom zadnjih desetljeća, kao i preventivnih programa sa svrhom unapređenja i očuvanja zdravlja mozga i poboljšanja kvalitete života. Bila je predstojnica Klinike za neurologiju KBC «Sestre milosrdnice» od 1994 – 2011. godine, kada je osnovala dva referentna centra Ministarstva zdravlja – Referentni centar za neurovaskularne poremećaje i Referentni centar za glavobolju,  a zatim je bila medicinski ravnatelj Poliklinike Aviva do 2015. 

Predsjednica je Međunarodnog instituta za zdravlje mozga od 2015.godine.

Objavila je preko tisuću radova u domaćim i međunarodnim časopisima, od kojih su mnogi citirani u tercijarnim publikacijama, te 96 knjiga i  nastavnih tekstova. Organizirala je i sudjelovala je na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim simpozijima, seminarima, konferencijama i kongresima i održala niz pozvanih predavanja.

Članica je uredničkih odbora i recenzent u više domaćih i međunarodnih časopisa.  

Bila je mentor brojnih doktorata, magisterija, diplomskih radova, specijalizacija i znanstvenih novaka. Bila je glavni  istraživač više projekata i programa Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, kao i nacionalni koordinator, voditelj ili  istraživač u brojnim međunarodnim projektima. 

Članica je brojnih stručnih i znanstvenih udruga u zemlji i inozemstvu, redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Akademije medicinskih znanosti Hrvatske. Vida Demarin je Fellow of American Heart Association ( FAHA), American Academy of Neurology ( FAAN),  European Stroke Organization (FESO), European Academy of Neurology ( FEAN) i World Stroke Organization (FWSO). Bila je  predsjednica je Central and Eastern European Stroke Society do 2017.,  glavna ke tajnica Istraživačke grupe o organizaciji neurološke službe Svjetske federacije neurologa, predsjednica je „Mind&Brain“ međunarodnog Neuropsihijatrijskog kongresa u Puli, kongresa s najduljom tradicijom, koji se ove godine održava 62. put, osnivač je i direktorica  međunarodnog poslijediplomskog tečaja: „Summer Stroke School – Healthy Lifestyle and Prevention of Stroke and other Brain Impairment“,  koji se preko 30 godina održava svake godine u Inter-Univerzitetskom centru  u Dubrovniku.  Bila je članica je Odbora direktora (Board of Directors) Svjetske organizacije za moždani udar (World Stroke Organization) i članica Komiteta za edukaciju WSO-a. Jedan je od osnivača i predsjednica Međunarodnog Instituta za zdravlje mozga i dopredsjednica Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara.

Dobila je više nagrada i priznanja, između ostalih nagradu „Ladislav Rakovac“ HLZ-a 2001., Europskog društva za moždani udar 2003., Neurosonološke istraživačke grupe Svjetske federacije neurologa 2005., Bugarskog društva za neurosonologiju i moždanu hemodinamiku 2013. Nagrađena je Državnom nagradom za znanost za životno djelo za cjelokupni znanstvenoistraživački rad u području biomedicine i zdravstva 2017.godine. Izabrana je za počasnog člana Poljskog neurološkog društva 2017.  Proglašena je za Ženu godine 2011. (časopis Zaposlena). Počasni je građanin općine Medulin.

Svojim znanstvenim i stručnim radom značajno je utjecala na razvoj neuroznanosti u nas i u svijetu, afirmirala se u zemlji i inozemstvu i uspostavila plodnu suradnju s najprestižnijim institucijama u svijetu.

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH