info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

NovostiMediji o IANUBIH – BHRT

28 Maja, 2021

Zvanično je uspostavljena Međunarodna akademija znanosti, umjetnosti i religije u Bosni i Hercegovini. Jedan od osnovnih ciljeva će biti briga o, prije svega mladima, znanstvenicima i umjetnicima porijeklom iz naše zemlje, koji su rasuti širom svijeta, a o kojima se u njihovoj domovini malo ili ništa ne zna.

“Mi smo ovdje okupili sve dijelove Bosne i Hercegovine, sve nacije i narodnosti Bosne i Hercegvoine, i dobili smo 11 inozemnih članova sve redom vrhunskih znanstvenika. A sve te ljude birali su nepristrasni i nemilosrdni strojevi međunarodne baze podataka koje su vrednovale broj znanstvenih radova koje je svijet zapazio, kvalitet časopisa gdje su ti radovi objavljeni i broj citata, koliki je broj i koliko drugi citiraju nase znanstvenike”, kazao je osnivač Međunarodne akademije nauka i umjetnosti u BiH Asim Kurjak.

 

Kurjak posebno ističe stanovište kako šume, vode i rude jesu bogatstva naše zemlje, ali da su najveće bogatstvo upravo mladi talentirani ljudi. Inicijatori su posljednjih nekoliko mjeseci uspjeli okupiti više od 90 naučnika, umjetnika i religijskih vođa i po objektivnim međunarodnim mjerilima znanstvene i umjetničke produktivnosti bit će to najjača intelektualna jedinica u BiH.

“Mislim da bar ovako kako je zamisljena da ce ova akademija imati veliki znacaj u emancipaciji svih vrsta kulture, svih formi kulture u našoj zemlji i da će ona pokazati da kultura uvijek i uvijek i svagda ujdeinjuje i rusi barijere i pravi mostove”, kazao je pjesnik Mile Stojić.

Bez tiskane i izgovorene riječi niti jedna akademija nije krenula s radom, pa je tako i ova akademija uz svečanо otvaranje i promovirala i prvi primjerak tiskanog žurnala zvanog Nauka, umjetnost i religija. Žurnal promovira suradnju znanosti,umjetnosti i religije u Bosni i Hercegovini za bolji suživot, te sadrži znanstvene radove bosanskohercegovačkih znanstvenika iz raznih oblasti.

Izvor: BHRT

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/05/bhrt.jpg
https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH