info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/07/FRANK-A-CHERVENAK.png

FRANK A CHERVENAK, MD, MMM

New York, SAD

Katedra, akušerstvo i ginekologija, bolnica Lenox Hill
Saradnik dekana za međunarodnu medicinu
Zucker School of Medicine, Hofstra / Northwell

Biografija

Frank A. Chervenak, dr. Med. Trenutno služi kao predsjedavajući opstetricije i ginekologije, bolnica Lenox Hill; Katedra za akušerstvo i ginekologiju i vanredni dekan međunarodne medicine, Zucker School of Medicine, Hofstra / Northwell. Diplomirao je na Državnom univerzitetu Pennsylvania sa najvećim odlikovanjem, a medicinu na Univerzitetu Thomas Jefferson, gdje je izabran za člana Alpha Omega Alpha Medical Honor Society. Doktor Chervenak služio je staž iz interne medicine na Medicinskom koledžu u New Yorku, boravku u akušerstvu i ginekologiji na Medicinskom koledžu u New Yorku u bolničkom centru St. Luke's Roosevelt i stipendiju za medicinu fetalne majke na Medicinskom fakultetu Univerziteta Yale. Bio je docent za porodništvo i ginekologiju na Mt. Sinajski medicinski centar, gdje je bio i direktor perinatalnih istraživanja i primio je srebrnu nagradu dr. Salomon za primjenu napretka u istraživanju u praksi kliničke medicine. Radio je kao profesor dane zaklade i predsjedavajući Odjela za porodništvo i ginekologiju, kao i glavni akušer i ginekolog i direktor medicine fetusa majke u njujorškoj prezbiterijanskoj bolnici, Medicinski koledž Weill Univerziteta Cornell od 1999. do 2018. Godine doktor Chervenak imenovan je 1987. za izvanrednog profesora opstetricije i ginekologije i direktora Opstetričkog ultrazvuka i etike u bolnici New York Hospital-Cornell Medical Center. 1991. godine imenovan je direktorom materinske fetalne medicine i direktorom opstetricije. 1992. godine imenovan je redovnim profesorom, 1998. godine imenovan je zamjenikom predsjedatelja Odjela za porodništvo i ginekologiju, a 1999. godine vršiocem dužnosti predsjedatelja tog odjela. Dr. Chervenak imenovan je predsjednikom i akušerom i glavnim ginekologom 2000. godine. Magistrirao je medicinski menadžment na Univerzitetu Carnegie Mellon 2001. godine i stekao status stipendije na Američkom koledžu izvršnih ljekara 2008. godine.

Doktor Chervenak objavio je 342 rada u literaturi o recenzijama i koautor je ili suurednik 43 udžbenika. Istraživački interesi uključuju ultrazvuk i etiku u akušerstvu i ginekologiji i vodstvo ljekara. Imenovan je članom Nacionalne medicinske akademije nacionalnih akademija. Dr. Chervenak je bio član upravnog odbora Američkog instituta za ultrazvuk i medicinu i Društva perinatalnih akušera. Bio je predsjednik Svjetske asocijacije perinatalne medicine, Međunarodnog društva za fetalnu medicinu u kirurgiji, Njujorškog perinatalnog društva i Odjela za akušerstvo i ginekologiju Njujorške medicinske akademije i New York Akušerskog društva. Trenutno, dr. Chervenak služi kao predsjednik Međunarodnog društva za fetus kao pacijent, potpredsjednik Međunarodne akademije za perinatalnu medicinu i ko-direktor Interuniverzitetskog fakulteta za medicinu i ultrazvuk The Ian Donald. komisija za etiku i profesionalizam FIGO.

Dobitnik je počasnog doktora sa Univerziteta Semmelweis u Budimpešti, Mađarska; Univerzitet u Atini, Grčka; Medicinski fakultet Carol Davila, Bukurešt, Rumunija; Univerzitet Republike, Montevideo, Urugvaj; Sibirski državni univerzitet, Tomsk, Rusija; Univerzitet u Buenos Ariesu, Argentina; Međunarodno sveučilište u Dubrovniku, Hrvatska; Ott Naučnoistraživačko univerzitet za akušerstvo i ginekologiju, Sankt Peterburg; Rusko nacionalno istraživačko medicinsko univerzitet Pirogov, Moskva; Centar za akušerstvo, ginekologiju i perinatologiju, Moskva i Univerzitet Surgut, Rusija, Kubanski državni univerzitet Krasnodar, Rusija. Primljen je kao kolega ad eundem Kraljevskog koledža opstetričara i ginekologa Velike Britanije i kao strani član Ruske akademije nauka.

Univerzitet u Georgiji imenovao ga je počasnim članom Meksičke akademije za pedijatriju i vitezom medicine. Imenovan je za vanrednog profesora na Medicinskom univerzitetu u Beču.

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH