info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/06/pavlovic.jpg

H.B.Econ. ZORAN A. PAVLOVIĆ

Banja Luka

Ekonomski analitičar i konsultant za investicije u BiH, osnivač i direktor firme Havrex doo Banja Luka

Osnivač i Predsednik Ženskog kuglaškog kluba „VRBAS“ Banja Luka

Biografija

Rođen u Beogradu 14.10.1958. godine. Osnovnu školu pohađao u Tuzli i Banjaluci, a Matematičku gimnaziju završio u Banjaluci.

Ekonomski Fakultet upisao u Beogradu i završio u septembru 1981., sa prosekom 8,25.

Prvi angažman u struci, bio je u spoljno-trgovinskoj firmi “RAPID Export-Import” Beograd, gde započinje svoje bogato radno iskustvo.

Post-diplomski studij Međunarodne trgovine nastavlja na Ekonomskom fakultetu u Beogradu u periodu od 1982-1985. godine, te isti uspešno završava sa prosekom 9,50.

Radno iskustvo nastavlja u spoljnoj trgovini.

Nakon reformi 1990. u SFRJ, prelazi u firmu “Beomedicina” Beograd, na poziciju direktora, da bi potom prešao na poziciju izvršnog direktora za ekonomski i poslovni razvoj.

U Beogradu pokreće svoju privatnu kompaniju “Niprom d.o.o.”, koja uspešno radi u oblasti konsaltinga, špediterskih i izvoznih poslova sve do 1999. godine, kada zbog bombardovanja i sankcija prestaje sa radom.

Dolaskom u Banjaluku, u jesen iste godine dobija posao na poziciji ključnog expert za mala i srednja preduzeća u prvom projektu aktivnog zapošljavanja povratnika u BiH. Projekat je finansirala Evropska Unija – Quick Impact facilities CARE QIF, na kome radi do 2002. godine.

Svoj konsultantsko – expertski rad nastavlja u firmi “IMC Consulting”, kasnije “WYG International” iz Velike Britanije, kao glavni konsultant razvoja poslova na području Zapadnog Balkana, ali i kao expert na razvoju SME i drugim projektima.

U tom periodu na projektima koje je finansirao DFID Velika Britanija, podržao je osnivanje i start-up tri malinarske zadruge u centralnoj Bosni (Zenica, Željezno polje i Zavidovići).

Tokom rada na projektima aktivnih mera zapošljavanja na Kosovu, pokrenuo je i podržao reaktiviranje ugašenih poljoprivrednih zadruga, koje su posle 2005. ponovo dobile svoje mesto u seoskim zajednicama Kosova. Prelaskom u “Mott McDonald Euroconsult” Holandija 2007. nastavlja rad na poslovima razvoja projekata. Nakon toga vrši izradu više studija socio-ekonomskih analiza stanja u Makedoniji i Moldaviji.

Paralelno radi kao konsultant za druge međunarodne kompanije i donatore u zemljama Zapadnog Balkana.

U aprilu 2014. godine, pokreće svoju konsultantsku firmu “Havrex” u Banja Luci, koja radi na savetodavnim i konsultantskim poslovima za privatne kompanije, ali i za institucije u BiH.

Od oktobra 2010. godine počinje saradnju sa pisanim i elektronskim medijima, kao nezavisni ekonomski stručnjak i analitičar, a od 2020 i kao stručnjak za investicije za Kina Radio International (RCI.cn).

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH