info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/07/LAURENCE-B.-McCULLOUGH-Ph.D..png

LAURENCE B. McCULLOUGH, Ph.D.

Austin, Texas, SAD

Profesor Ob / Gyna, Zucker School of Medicine, Hofstra / Northwell
Hempstead, New York
Etičar, odjel za Ob / Gyn, bolnica Lenox Hill

Biografija

Laurence B. McCullough, dr., Profesor je akušerstva i ginekologije na Medicinskom fakultetu Zucker iz Hofstre / Northwell, Hempstead, New York (jul 2018.). U tom svojstvu nastavlja svoje 38-godišnje akademsko partnerstvo sa Frankom A. Chervenakom, doktorom medicine, predsjedavajućim za porodništvo i ginekologiju u bolnici Lenox Hill u New Yorku i predsjedavajućim za akušerstvo i ginekologiju na Zucker School of Medicine iz Hofstre / Northwell. Objavili su 290 članaka u recenziranoj literaturi i tri knjige. Njihova profesionalna etika u akušerstvu i ginekologiji, u koautorstvu sa Johnom H. Coverdaleom, MD, profesorom psihijatrije i medicinske etike na Medicinskom koledžu Baylor u Houstonu u Teksasu, objavljena je 2020. u izdanju Cambridge University Press. Dr. Chervenak, Coverdale i McCullough objavili su 20 članaka u recenziranoj literaturi.

Doktor McCullough postao je ugledni emeritus profesor u Centru za medicinsku etiku i zdravstvenu politiku, Medicinski fakultet Baylor, Houston, Teksas, u julu 2016. godine, povukavši se nakon 28 godina na Baylorovom fakultetu.

2008. godine postao je inauguralni nositelj katedre za medicinsku etiku i zdravstvenu politiku Dalton Tomlin. Takođe je bio profesor medicine i medicinske etike i fakultetski saradnik Huffington Centra za starenje. Održavao je sastanke medicinskog osoblja u Medicinskom centru Baylor St. Luke, Medicinskom centru za veterane Michael E. DeBakey i Teksaškoj dječjoj bolnici. Osvojio je stipendiju Američkog vijeća učenih društava (1995-1996) na nacionalnom takmičenju. Izabran je za člana Gerontološkog društva Amerike (1997) i Hastings Center-a (2003). Dr. McCullough bio je predsjednik Društva za zdravlje i ljudske vrijednosti (1987-1988), koje je sada spojeno u Američko društvo za bioetiku i humanističke nauke.

U decembru 2012. godine Baylor College of Medicine prepoznao je doprinos dr. McCullough-a medicinskom obrazovanju svojom recenziranom nagradom za izvrsnost Fulbright & Jaworski Faculty i članstvom u Baylor-ovoj Akademiji istaknutih pedagoga. U maju 2013. Baylor je dr. McCullough imenovao jednim od dva godišnja dobitnika najveće nagrade za nastavu, Barbarom i Corbin J. Robertson, mlađom, predsjedničkom nagradom za izvrsnost u obrazovanju. U januaru 2014. godine dobio je Baylorovu nagradu za dječju nagradu za izvrsnost u poučavanju od strane ne-pedijatrijskog člana fakulteta sa Baylor-ovog odjela za pedijatriju.

Dr. McCullough ima više od 600 publikacija u recenziranoj literaturi i više od 60 pozvanih originalnih poglavlja u naučnim knjigama.
Autor I koautor je 9 knjiga i uredio je 8 knjiga. Svjetska istorija medicinske etike u Cambridgeu (Cambridge University Press 2009; Meki uvez 2018), u uredništvu s profesorom Robertom Baker-om sa Union College-a (Schenectady, New York), proglašen je izuzetnim akademskim zvanjem 2009. godine. Trenutno priprema Thomas Percival Serija knjiga Medicinska etika za filozofiju i medicinu (Springer, koja će se pojaviti 2022).

Istraživanje dr. McCullough-a kao glavnog istražitelja i suistraživača financiralo je Nacionalni institut za zdravlje, Nacionalna humanitarna zadužbina, NASA, Zdravstvena pitanja veterana, Američko vijeće učenih društava, Američko filozofsko društvo, Teksaški komitet za humanističke nauke, Hastingsov centar, Milbank memorijalni fond i fondacije Littauer i Earhart. (7.800.000 USD u direktnim troškovima).

Dok je bio u Bayloru, dr. McCullough služio je u Etičkim odborima i kao savjetnik za kliničku etiku u Medicinskom centru Baylor St. Luke, Medicinskom centru Michael E. DeBakey Veterans Affairs i Teksaškoj dječjoj bolnici, uključujući i njegov fetalni centar.

Dr. McCullough dobio je A.B. iz povijesti umjetnosti na Williams Collegeu (1969) i doktorat. Doktorirao na Univerzitetu u Teksasu u Austinu (1975). Završio je doktorsku stipendiju na Institutu za medicinske humanističke nauke Medicinskog ogranka Univerziteta u Teksasu u Galvestonu (1975) i postdoktorsku stipendiju u Hastingsovom centru (1975-1976). Držao je sastanke na medicinskom i filozofskom fakultetu na Texas A&M University (1976-1979) i Georgetown University (1979-1988), gdje je bio i viši istraživač na Kennedy Etičkom institutu. Oženjen je historičarkom Lindom J. Quintanilla, ur. Žive u Austinu u Teksasu

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH