info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

NovostiPreminuo suradni član IANUBIH prof. dr. Mithad Kozličić

16 Augusta, 2021

U 68. godini života, nakon duge bolesti, preminuo je prof. dr. sc. Mithad Kozličić, istaknuti hrvatski povjesničar pomorstva, dugogodišnji sveučilišni profesor i pročelnik Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru.

Rođen je 14. travnja 1954. u Zenici (BiH). Srednju školu polazio u Puli, a dovršio u Divuljama pored Trogira. U Splitu je studirao na Mornaričkoj vojnoj akademiji, nautički smjer i usporedo izvanredno na Filozofskom fakultetu u Zadru. Nakon diplomiranja plovio na različitim površinskim brodovima i podmornicama, a od 1986. do početka 1991. kustos i zamjenik načelnika Vojnopomorskog muzeja u Splitu. Disertacijom “Historijska geografija istočnog Jadrana u svjetlu rezultata istraživanja antičkih geografskih djela” na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu postigao znanstveni stupanj doktora povijesnih znanosti. Zbog agresije JNA na Sloveniju prekinuo je aktivnu službu u JRM u kojoj je postigao čin kapetana korvete (pomorski bojnik), kao i njegov kolega s Akademije Zdravko Kardum. Odlukom admirala Svete Letice 28. rujna 1991. postavljen je za ravnatelja Vojnopomorskog muzeja HRM u Splitu.

Svoj rad usmjerio je prema visokom školstvu te je bio prvo honorarni, a od kraja veljače 1994. stalni uposlenik i profesor na ondašnjem Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, danas Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru. Uže mu je znanstveno-istraživačko područje bilo povijest pomorstva, uključujući historijsku geografiju, povijest kartografije i povijesnu demografiju istočnog Jadrana i bližeg zaobalja.

Budući da povijest pomorstva istočnog Jadrana ranije nije istraživana sustavno, kao svoj znanstveni i životni cilj postavio je pisanje integralne povijesti pomorstva toga akvatorija. Znanstveno je obradio najznačajnije autohtono brodovlje, uključujući fundus kojem su domaći žitelji (starovjekovni i Hrvati) dali vlastiti prinos. Drugi segment su historijska geografija, uključujući povijest kartografije i povijesnu demografiju te pravila plovidbe iz kojeg je područja ponajviše objavio. Istraživao je geostrategijske relacije koje su bitno utjecale na funkcioniranje istočnojadranskih luka kao trgovinskih mostova između Sredozemlja i vlastita zaobalja.

Bio je inicijator i voditelj poslijediplomskog magistarskog i doktorskog studija “Povijest hrvatskog pomorstva” na Filozofskom fakultetu u Zadru Sveučilišta u Splitu te uz prof. dr. sc. Damira Magaša suinicijator te prvi voditelj poslijediplomskog doktorskog studija “Jadran – poveznica među kontinentima” na Sveučilišta u Zadru.

Autor je stotinjak znanstvenih radova i studija, nekoliko muzejskih izložbi i kataloga te petnaestak monografskih djela, među kojima su Historijska geografija istočnog Jadrana u starom vijeku (1990), Hrvatsko brodovlje (1993), Atlas: Kartografski spomenici hrvatskog Jadrana (1995). Bio je redoviti član Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Posljednji ispraćaj bit će 20. kolovoza u 9 sati iz Male dvorana na Mirogoju u Zagrebu. Obitelj Kozličić u Zadru moli za tihu sućut.

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/08/kozlicic.jpeg
https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH