info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/06/leandro.png

Prof. dr. Leandro Pecchia

Coventry, Velika Britanija

Profesor biomedicinskog inženjerstva
Direktor laboratorija za primijenjenu biomedicinsku obradu signala i inteligentno e-zdravlje (ABSPIE)
Direktor studija za magistar biomedicinskog inženjerstva, Tehnički fakultet, Univerzitet Warwick

Biografija

Dr Leandro Pecchia diplomirao je biomedicinski inženjering 2005. godine na univerzitetu „Federico II“ u Napulju, gdje je 2009. godine dobio i doktorat iz menadžmenta zdravstvenih fondova. Trenutno je redovni profesor biomedicinskog inženjerstva na Univerzitetu Warwick, Coventry, Velika Britanija, gdje rukovodi Laboratorijom za primijenjenu biomedicinsku obradu signala i Inteligentni laboratorij eZdravstva (ABSPIE), od 2014. ABSPIE se fokusira na dizajn medicinskih uređaja, primjenu umjetne inteligencije (AI) i Internet stvari (IoT) za aktivno i zdravo starenje i za upravljanje hroničnim stanjima.

Od 2019. godine, dr. Pecchia je menadžer inovacija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za program istraživanja i razvoja PPE COVID-19.

Dr Pecchia je ključni partner u nekoliko europskih istraživačkih projekata koji se fokusiraju na umjetnu inteligenciju i IoT za praćenje daljinskog nadzora u zdravstvu (npr. Veliki pilot menadžer projekta GATEKEEPEP) i upotrebu AI i robota za poboljšanje efikasnosti i sigurnosti bolnica (npr. Voditelj projekta ODIN).

Napisao je ili koautor više od 200 recenziranih članaka o časopisima, knjigama i konferencijama iz područja mašinskog učenja i obrade biomedicinskih signala koji se primjenjuju na zdravo starenje, kronične bolesti, predviđanje padova kod starijih i procjenu zdravstvene tehnologije (HTA).

Dr Pecchia je predsjednik Europskog naučnog društva za biomedicinski inženjering (EAMBES), generalni sekretar Međunarodnog znanstvenog društva za medicinsku fiziku i biomedicinski inženjering (IUPESM), blagajnik odjeljenja za kliničko inženjerstvo IFMBE i bivši predsjedavajući odjela za procjenu zdravstvene tehnologije IFMBE (2015-18) i blagajnik (2012-15).

Dr Pecchia ima intenzivno iskustvo u nastavi i istraživanju biomedicinskog inženjerstva i dobio je brojne nagrade / priznanja kao što su: saradnik, IUPESM (od 2020); Saradnik na Britanskoj akademiji za visoko obrazovanje (od 2009); 2019., Nagrada za takmičenje mladih istraživača IFMBE, najbolji rad, ICBHI 2019, Tajpej, Tajvan; 2018, IFMBE studentsko takmičenje u dizajnu, Bronzana nagrada, World Cong. na Med. Phy. & BME, Prag; 2018, kvalifikovan za redovnog profesora biomedicinskog inženjerstva prema talijanskoj shemi stručne kvalifikacije (tj. Abilitazioni Scientifiche Nazionale, čl. 16 zakona 240/2010), Italija; 2018, nagrada za najbolji rad kliničkog inženjerstva, najbolji rad (rad o kliničkom inženjerstvu objavljen 2017. godine); 2018, počasni član BME društva Bosne i Hercegovine, za „Izvanredan doprinos razvoju biomedicinskog inženjerstva u Bosni i Hercegovini“, Sarajevo, Bosna i Hercegovina; 2017., Nagrada za takmičenje mladih istraživača 2017., nagrada za zasluge, IFMBE EMBEC'17, Tampere, Finska; 2015, Nagrada za takmičenje mladih istraživača 2015, nagrada za zasluge, World Cong. na Med. Phys. & BME, Toronto.

Laboratorija: https://warwick.ac.uk/fac/sci/eng/research/grouplist/biomedicaleng/abspie/

Web stranica osoblja: https://warwick.ac.uk/fac/sci/eng/people/leandro_pecchia/

Google Scholar: https://scholar.google.com/citations?user=VtMBzjYAAAAJ&hl=it&oi=ao

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH