info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/06/salihagic.jpg

Prof.dr.sc. ADEM SALIHAGIĆ

Bihać

primarijus, dr stomatologije, specijalist Oralne kirurgije, implantolog
osnivač i vlasnik PZU MedicoOral-AS, Bihać
Osnivač Rotary kluba u Bihaću 2003. i prvi predsjednik 2003/4
Dobitnik Plakete grada Sarajeva za ukupan doprinos razvoju grada

Biografija

Rođen,  01.05.1956. godine u Bosanskoj Krupi, završava Srednju  zubotehničku školu u Sarajevu, kao maturant generacije u zvanju „zubni tehničar“, te Stomatološki fakultet na Univerzitetu u Sarajevu u rekordnom roku. Specijalizaciju iz Oralne kirurgije (specijalistički staž obavio u Zagrebu i Ljubljani), a specijalistički ispit položio u Zagrebu 1992. god. Iste godine stiče zvanje “Magistar medicinskih znanosti iz područja stomatologije” na  Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

  1. god. prima počasno zvanje “Primarijus” od strane Ministarstva zdravstva Federacije BiH.

16.1.2004. pred zajedničkom komisijom Senata Sveučilista Zagreba i Univerziteta Sarajevo  stiče zvanje “Doktor stomatoloških nauka.

  1. god. zvanje docenta na predmet: “Sportska medicina”, Pedagoški fakultet Univerziteta u Bihaću, odsjek Tjelesni odgoj i Sport. 2011. god. završava edukativni program u zdravstvenom menadžmentu za upravljanje javnim ustanovama u zdravstvu na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. 2012. god. stiče zvanje vanrednog profesora na predmet: “Sportska medicina”, Pedagoški fakultet Univerziteta u Bihaću, odsjek Tjelesni odgoj i Sport.(reizbor 2017).

Po završetku studija radi kao predavač stručnih predmeta na  Srednjoj zubotehničkoj školi u Sarajevu da bi kasnije radio kao prvo dr. stomatologije a kasnije kao specijalista oralne kirurgije u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti DZ Bihać, te pri  “Domu Zdravlja” na Jarunu u Zagrebu. Također je radio kao edukator pri Srednjoj medicinskoj školi u Bihaću.

  1. godine osniva /PZU/ Privatnu zdravstvenu ustanovu sa poslovnim jedinicama u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši pod nazivom „MedicoOral-AS Bihać“ čiji je osnivač i direktor u kontinuitetu do današnjih dana. Od 2004. godine predaje na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću, odsjek Tjelesni odgoj i sport

-Član  je Udruženja stomatologa B i H, Predsjednik stomatološke Komore USK, Predsjednik udruženja privatnih stomatologa FBiH, te Član Hrvatskog društva za oralnu kirurgiju i implantologiju, Član uređivačkog odbora Biltena stomatologa BiH.

Kao student učesnik je četiri stručna kongresa studenata medicine i stomatologije Jugoslavije (Zagreb 1997, Skopje 1978, Priština 1979, Vrnjačka Banja 1980.godine) sa tri stručna rada.

Kao dr. stomatolog učestvovao je na mnogim domaćim nacionalnim i međunarodnim stručnim kongresima, skupovima, sekcijama ,simpozijima i sl. ((Meksiko 1999. g., Italija-,Treviso 1998., Njemačka 1997., Beč 2002., Lihtenštajn-Schaan 2002., Australija 2003., Kina 2006. godine),

-Područje posebnog interesa mu je implantologija,  zatim pretprotetska kirurgija, te vestibuloplastika. Ugradio prvi dentalni implantat u BiH 1998 godine u Bihaću.

Objavio:8 stručnih radova, sa 28 stručnih radova učesvovao na kongresima i simpozijumima, autor u 7 univerzitetskih udžbenika i u jednoj monografiji  te u jendom praktikumu.

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH