info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/06/muzur.jpg

Prof. dr. sc. AMIR MUZUR

Rijeka

dr. medicine, mr. medievalistike, dr. kognitivnih neuroznanosti
redoviti prof. u trajnom zvanju Sveučilišta u Rijeci, prodekan za poslovne odnose i znanost Fakulteta zdravstvenih studija i pročelnik Katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta

Biografija

Amir Muzur (Rijeka, 1969.), diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Rijeci (1993.), magistrirao srednjovjekovne studije na Srednjoeuropskom sveučilištu (CEU) u Budimpešti (1996.) i doktorirao kognitivne neuroznanosti na Međunarodnoj školi za napredne studije (ISAS/SISSA) u Trstu (2000.). Godinu dana radio je u Laboratoriju za neurofiziologiju Zavoda za psihijatriju Sveučilišta Harvard u Bostonu. Danas je redovitim profesorom u trajnom zvanju i pročelnikom Katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta u Rijeci. Od 2014. je i prodekanom za poslovne odnose i znanost Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, a od 2016. pročelnikom UNESCO-ve katedre za društvene i humanističke znanosti. Objavio je preko dvadeset knjiga (povijest Opatije i Liburnije, povijest medicine i bioetike, popularizacija neuroznanosti, eseji, putopisi, poezija), oko 300 članaka u znanstvenoj i 350 u ostaloj periodici. Na znanstvenim/stručnim skupovima prezentirao je oko 200 radova, od čega je preko 30 pozvanih predavanja. Pokrenuo je časopis Jahr – European Journal of Bioethics i bio članom uredništva časopisa Global Bioethics, Acta Medico-Historica Adriatica, The Holistic Approach to Environment, Rijeka i Sušačka revija. Trenutno je članom uredništava časopisa Jahr – Revista Europea de Bioética (Buenos Aires), Journal International de Bioéthique et d’Éthique des Sciences (Paris), Ethik in der Praxis (Münster), Journal of Applied Health Sciences (Zagreb) i Vinodolski zbornik. Dobio je prvu nagradu na Književnom natječaju Drago Gervais 1999.

Od 2005. do 2009. bio je gradonačelnikom Opatije. Dodijeljeni su mu naslovi »Gradonačelnik godine« (HRT i HGK, 2006.), komendator Reda Zvijezde talijanske solidarnosti (predsjednik Republike Italije, 2008.) i počasni konzul Republike Poljske (2011.).

Članom je Odbora za medicinsku leksikografiju HAZU, Povjerenstva za znanstvenoizdavačku djelatnost Ministarstva znanosti i obrazovanja te Područnog znanstvenog vijeća za biomedicinu i zdravstvo Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.
Bio je predsjednikom Hrvatskog bioetičkog društva (2012.-2016.). Sada je počasnim članom Bioetičkog društva Srbije i predstojnikom Dokumentacijsko-istraživačkog centra za europsku bioetiku Fritz Jahr.

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH