info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/07/Prof.dr_.sc_.-VJEKOSLAV-DOMLJAN.png

Prof.dr.sc. VJEKOSLAV DOMLJAN

Sarajevo

Redovni profesor makroekonomije i rektor SSST
Predsjednik Ekonomskog savjeta Vlade FBiH

Biografija

Vjekoslav ima bogato radno iskustvo u obrazovanju, konzaltingu, razvojnom bankarstvu, biznisu, regulaciji tržišta kapitala i diplomaciji.

Bio je izvršni direktor Razvojne banke FBiH i njen glavni ekonomist, član Komisije za vrijednosne papire FBiH, nastavnik, prodekan i dekan Pravnog fakulteta i član Senata  Sveučilišta u Mostaru, dekan Ekonomskog fakulteta SSST, nastavnik Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Centra za interdisciplinarne studije (CIS) Sarajevo, vršilac dužnosti direktora Aluminija Mostar, savjetnik za strateška pitanja Vlade FBiH, zamjenik direktora i tim lidera na projektu LSE-Enterprise London.

Bio je rezidenti ambasador BiH za Kanadu i nerezidentni za Kubu. Bio je član bh. delegacije za sukcesiju bivše Jugoslavije odgovoran za financijska pitanja-

Kao aktivist civilnog društva, obavljao je dužnosti člana Akademskog savjeta ECPD/Sveučilište za mir UN, predsjednika Upravnog odbora LiNK Mostar, predsjednika Upravnog odbora Boris Divković Fondacije Sarajevo, direktor CRES-a (Centra za regionalne ekonomske studije), te člana Upravnog odbora think tanka RESET Sarajevo.

Sudjelovao je u radu Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu 1999. i Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Europu 2000-2001.

Radio je kao konzultant  na projektima za World Bank, UNDP, ILO, ETF, DFID, USAID, ADA, SIDA, JICA itd.

Magistrirao je i doktorirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i bio na studijskim boravcima i specijalizacijama na LBS (London), Bank of America (San Francisko i Njujork), U.S. Securities and Exchange Commission, Merrill Lynch i Capital Alliance (Washington i New York), JICA (Tokio i Osaka) i IOSCO (Montreal).

Autor je i koautor publikacija za ECPD, London School of Economics,   Johns Hopkins University itd. Među studijama na srednjejužnoslavenskom su  Koncepcije ekonomske politike (1991), Put u zaposlenost (2014) i Potezanje vitalnog racionalnog interesa (2018) te studija Nužnost odvezivanja Prometeja-produktivnošću vođen razvoj (F)BiH (2021).

Pisao je kolumne za Banke u BiH, Poslovne novine, Global, Dnevni avaz i Dnevni list te portale Nova Sloboda,  Buka i InfoRadar.

Oženjen je Ivanom Domljan s kojom ima kćer Ivu.

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH