info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/07/Prof.-RITSUKO-KIMATA-POOH-M.D.-PhD-M.Sc_.-LL.B.-.png

Prof. RITSUKO KIMATA POOH, M.D., PhD, M.Sc. LL.B.

Japan

Predsjednik, CRIFM Institut za klinička istraživanja fetalne medicine PMC
Generalni direktor, Ritz Medical Co., Ltd.
Počasni profesor, Rusko nacionalno istraživačko medicinsko univerzitet Pirogov
Profesor, Odsjek za zdravstvene znanosti, Međunarodno sveučilište u Dubrovniku
Dopunski profesor, Medicinski fakultet Wayne State University

Biografija

Ritsuko Kimata Pooh diplomirala je na pravnom odjelu Univerziteta Keio u Tokiju. Nakon toga, diplomirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta Tokushima 1990. godine sa socijalnim, pravnim i etičkim gledištima. Nakon što je bila opstetričarka, Pooh je većinu svog vremena posvetila kliničkim istraživanjima i istraživanjima u fetalnoj medicini i perinatologiji. Posebno je predstavila najsofisticiranije fetalno neuroslikovanje iz 1996. godine koristeći trodimenzionalni transvaginalni ultrazvuk i magnetnu rezonancu. Osnovala je CRIFM institut za klinička istraživanja fetalne medicine u Kagawi 2006. godine i preselila se u Osaku 2007. godine.

Vrijedna su pažnje njena istraživanja medularnog razvoja vena i prenatalne neuroimaging dijagnoze malformacija kortikalnog razvoja (MCD). Njeno rano otkrivanje fetalnih abnormalnosti u “sonoembriologiji” može se opisati kao nauka o maternici.

Dobila je nagradu Alfred Alfred Kratochwil na ISUOG kongresu 2011. godine, nagradu za životno djelo u WCPM-u (Svjetski kongres u perinatalnoj medicini) 2015. godine, medalju Sir Williama Lileyja na Međunarodnom kongresu o fetusu kao pacijentu 2016. godine i Veličanstvena dostignuća u vizualizaciji ranog humanog razvoja “Nagrada na 14. WCPM-u 2019.

Perinatolozi, genetičari, pedijatrijski neurolozi i neurohirurzi međunarodno su odobrili njeno izvanredno istraživanje na prenatalnom slikanju i genetskoj dijagnostici. Objavila je 87 originalnih naučnih radova i oko 100 pregledanih članaka i tri knjige; Atlas fetalnog centralnog živčanog sistema, dijagnostika i upravljanje 2003. godine, fetalna neurologija 2009. godine, Atlas naprednog ultrazvuka u akušerstvu i ginekologija 2015. godine.

Izvela je mnoge invazivne genetske postupke, uključujući više od 1300 CVS-a i 200 amniocenteza godišnje. Naglasila je važnost promatranja fetusa ultrazvukom i dijagnoze molekularnom genetikom kao što je sekvenciranje nove generacije. Osnovala je kliničku genetičku laboratoriju (Ritz Medical Clinical Lab.) u Osaki kako bi postigla vrhunsku sono-genetiku. Zbog daljeg zanimanja za genetske mutacije urođenih fetalnih bolesti, studirala je medicinsku genetiku na postdiplomskom fakultetu kineskog univerziteta u Hong Kongu i stekla zvanje magistra nauka 2019. Ona je zaista jedna od međunarodnih rukovoditeljica u istraživanju, kao i obrazovanju u područje fetalne dijagnostike.

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH