info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/07/SANJA-KUPESIC-PLAVSIC-M.D.-Ph.D.-.png

SANJA KUPESIC-PLAVSIC, M.D., Ph.D.

El Paso, Texas, SAD

Vanredni dekan, Katedra za razvoj fakulteta, profesor akušerstva i ginekologije
Medicinski fakultet Paul L. Foster
Teksaški univerzitet, centar za zdravstvene nauke El Paso, TX, SAD

Biografija

Dr. SANJA KUPEŠIĆ-PLAVŠIĆ je profesor akušerstva i ginekologije i vanredni dekan za razvoj fakulteta u Teksaškom univerzitetu, Centar za zdravstvene nauke El Paso, Teksas, SAD. Doktor Kupešić se smatra priznatim stručnjakom na polju ultrazvuka zdjelice i reproduktivne endokrinologije. Napisala je više od 220 recenziranih članaka i uredila 25 knjiga, četiri atlasa dijapozitiva i šest obrazovnih DVD-a. U svojstvu pozvanog govornika prisustvovala je 287 nacionalnih i / ili međunarodnih sastanaka, kongresa, simpozijuma i konferencija. Dr. Kupešić je član uredništva tri glavna međunarodna časopisa i recenzent za 20 međunarodnih časopisa. Ona takođe služi kao tajnica međunarodnog društva Fetus .

Njeno iskustvo kao predavača na dodiplomskim i postdiplomskim kursevima, kao i na naučnim skupovima i radionicama pomoglo joj je da postigne sposobnost da na praktičan način prevede naučna pitanja u različite slojeve publike. Doktor Kupešić primio je velike lokalne, nacionalne i međunarodne naučne nagrade, uključujući međunarodnu nagradu William Liley medalju za doprinos u polju ljudske reprodukcije, perinatalne medicine i ultrazvuka. Za svoj doprinos na polju medicinskog obrazovanja dobila je četiri izvrsnosti u nastavi: Nagradu za inovaciju u medicinskom obrazovanju (2009), Nagradu za profesora godine (2011), Nagradu za izvrsnost u nastavi za stanovnike (2011) i Dekanovu izvrsnost u Nagrada za nastavu (2011). Doktor Kupešić je 2013. godine primio specijalnu nagradu za pionirsko učenje na daljinu na Međuuniverzitetskom fakultetu za medicinu ultrazvuka Ian Donald.

Doktorica Kupešić nagrađena je počasnim profesorstvom na dva univerziteta: Medicinskom univerzitetu Pirogov u Moskvi, Rusija (2013) i Univerzitetu Buenos Aires u Buenos Airesu, Argentina (2014). 2014. postala je i član prestižne Međunarodne akademije za ljudsku reprodukciju. Njezina glavna istraživačka interesovanja uključuju medicinsko obrazovanje, razvoj fakulteta i ultrazvuk u reproduktivnoj medicini.

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH