info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

NovostiSaopćenje za javnost Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini povodom donnošenja Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine

23 Jula, 2021

Danas u XXI stoljeću je više nego ikada potrebno formirati i jačati historijsku svijest o Bosanskom genocidu koji je obilježen kao monstruozna  neljudska težnja da se istrijebi cijela bošnjačka etnička i vjerska skupina, da joj se onemogući svaki opstanak. Nažalost, nije postojala hrabrost i volja kod domaćih političkih aktera da donesu ovaj Zakon u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Stoga, Odluka visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje negiranje genocida i počinjenih ratnih zločina u BiH ohrabruje i donosi zračak nadi ka pomirenju i pravdi.

Po Dejtonskom mirovnom sporazumu kojim je okončan rat u BiH Visoki predstavnik međunarodne zajednice za mir je dužan da nadzire njegovu civilnu implementaciju te da reaguje u slučaju aktivnosti kojima se krši Dejtonski sporazum. Negiranje genocida, historijskih i sudskih činjenica, veličanje ratnih zločinaca je kršenje Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH ali i svih univerzalnih deklaracija i rezolucija Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Nametanje ovog zakona znači graditi pomirenje na istini o agresiji, genocidu i pravdi za žrtve tih zločina, kako bi u budućnosti BiH bila država istine o agresiji i genocidu i pravde za žrtve tih zločina. Žrtve agresije i genocida u BiH traže put istine i pravde i a ovaj Zakon o zabrani negiranja genocida je početak toga puta.

Visokog predstavnika dr Valentina Incka ćemo pamtiti po ovom pravičnom rješenju koje ima svoju civilizacijsku vrijednost.

 

Predsjednik IANUBiH
Akademik Asim Kurjak

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/07/ianubih-1280x853.jpg
https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH