info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

AktivnostiNovostiRazred za održivi razvojČlanovi Akademije IANUBIH, razreda Održivi razvoj sudjelovali na okruglom stolu u Tuzli, 09.07.2021. na temu: Demografska kretanja i populacijska politika Hrvata u BiH

19 Jula, 2021

U organizaciji Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata “Prsten“ (UBHH), 09. 07. 2021.  godine u Tuzli, BiH, u prostorima Hrvatskog kulturnog centra sv. Franjo, održan je okrugli stol na temu: „Demografska kretanja i populacijska politika Hrvata u BiH“. Nakon uvodnog pozdrava predsjednika UBHH Prsten, g. Marijana Klaića, skup su pozdravili i brojni uzvanici. Na skupu su sudjelovali članovi Akademije IANUBIH, razreda Održivi razvoj, voditelj akademik Tomislav Dubravac, te suradni članovi prof. dr. sc. Ivo Grgić i doc. dr. sc. Tado Jurić.  Skup je održan u tri Panel teme: 1). Demografska kretanja u BiH (tri izlaganja); 2). Populacijska politika Hrvata u BiH (četiri izlaganja); 3). Utjecaj demografskih kretanja na  razvoj gradova/općina, stanje, iskustva i perspektive (sudjelovanje 4 predstavnika općina/gradova).

Skup je bio prilika i za prvo predstavljanje i vidljivost naše Akademije IANUBIH, razreda Održivi razvoj. Prof. dr. sc. Ivo Grgić, suradni član IANUBIH, održao je zapaženo izlaganje pod naslovom „Ruralni prostor Hrvatske: trajno izgubljen ili prilika za novi iskorak?“. Povezujući migracije i društveno-ekonomski značaj ruralnog prostora za Republiku Hrvatsku, ali i za Bosnu i Hercegovinu,  autor se zalaže za njegovu integralnu revitalizaciju. Dosadašnja nebriga središnje vlasti za ruralni prostor, posebice u pojedinim dijelovima Hrvatske kao što su Lika, Kordun i Banija, dovela je do smanjenje ukupnog broja stanovnika, urušavanja gospodarske  i društvene infrastrukture, nestanka tradicijskih djelatnosti kao i smanjenja poljoprivredne proizvodnje, povećanja neobrađenih površina te nestanka tradicionalnih krajobraznih i arhitektonskih obilježja prostora. U osmišljenoj revitalizaciji ruralnog prostora bitan je piramidalni pristup kod kojega se jasno postavljeni ciljevi postižu setom mjera koje prate kvalitetno osmišljeni i usklađeni projekti. U takvim uvjetima očekuje se ne samo zaustavljanje depopulacije prostora nego i njegova demografska obnova.

Posebno je veliko zanimanje izazvalo predavanje doc. dr. sc. Tade Jurića. Iz samoga naslova izlaganja: „Međuodnos migracijskih i korupcijskih kretanja-iseljavanje kao indikator neuspjele države“, vidljivo je kako je autor odabrao temu „in medias res“. Autor je temeljem vlastitih istraživanja i problematike kojom se bavi na znanstveno argumentiran i provokativan način izložio krucijalni problem obiju država, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kroz sinergiju iseljavanja i korupcije. Brojnim je pokazateljima, izvorima iz EU, posebice u zaključcima, naslovljenim: iseljavanje ide na ruku politici, pobrojao brojne, za mnoge dosta provokativne razloge iseljavanja. Njegovo je izlaganje izazvalo burnu raspravu i otvorilo brojna pitanja koja traže odgovore. Odgovore na koje, na žalost čekamo dugo, a u ne baš optimističnom tonu, kako je i završilo predavanje dr. Jurića, ćemo još pričekati…!

Akademik, Tomislav Dubravac, Zagreb, 12.07.2021

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/07/prof.-dr.-sc.-Ivo-Grgić.jpg
https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH