info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

NovostiJavno predavanje Rusmir Mahmutćehajić O BIĆU, SVIJESTI, ZNANJU I VJEROVANJU:  U vidicima filozofije znanosti i religije

6 Decembra, 20220

Javno predavanje Rusmir Mahmutćehajić O BIĆU, SVIJESTI, ZNANJU I VJEROVANJU:  U vidicima filozofije znanosti i religije

Sarajevo, 19. decembar 2022.

Bošnjački institut Fondacija Adil Zulfikarpašić, 17.00h

Čast nam je obavijestiti članove i prijatelje Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini da ćemo 19. decembra organizirati javno predavanje Rusmira Mahmutćehajića O biću, svijesti, znanju i vjerovanju: U vidicima filozofije znanosti i religije. Predavanje će biti održano u Bošnjačkom institutu Fondacija Adil Zulfikarpašić s početkom u 17.00h.

Dekonstruiranje modularnog govora, svojstvenog za javni prostor savremenog svijeta, pretpostavka je oslobađanja od ideologijske tiranije u vladajućoj kulturi. Naime, uobičajeno je znanost, u modernom značenju tog pojma, smatrati bavljenjem samo mjerivim svijetom. A znanje je odnos znajućeg čovjeka s onim što zna. Sve znano je u okviru granica s neznanim. Iako nema kraja pomjeranju tih granice, zanemarivanje i prešućivanje neznanog zamračuje ili otklanja potrebu za vjerovanjem, vezom vjerujućeg čovjeka s vjerovanim. Nepostojanje jasnog viđenja odnosa znanog i vjerovanog te tako znanja i vjerovanja odraženo je u hijerarhijama dviju slika svijeta, tradicijske i moderne. Posljedice tog su u različitim shvatanjima bića i svijesti. Predviđeno predavanje bit će o tim i drugim konceptima važnim za dekonstruiranje ideologijskog terora, a to znači nametanja fantazijskih slika Zbilje umjesto nje. 

Rusmir Mahmutćehajić je počasni član Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini, predsjednik Međunarodnog foruma Bosna, redovni član kraljevskog instituta za islamsku misao Aal al-Bayt u Jordanu, član uredništva E. J. Brill za filozofiju religije i svjetske religije te autor više knjiga na bosanskome i drugim jezicima. 

Nakon predavanja predviđen je razgovor prisutnih s predavačem. Razgovor će moderirati Asim Zubčević, profesor Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu. Njegovo središnje znanstveno područje je bosanska kulturna povijest.

Predavanje je otvoreno za širu javnost i medije.

IANUBIH Press

Emina Kučuk, generalna tajnica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH