info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

NovostiRazred za medicinske naukeJEDANAEST ČLANOVA IANUBIH-a NA SCIENTOMETRIJSKOJ LISTI STANFORD UNIVERZITETA (USA) SU MEĐU NAJCITIRANIJIM NAUČNICIMA NA SVIJETU

12 Novembra, 2021

Stanford Univerzitet (USA), jedan od najuglednijih Univerziteta u svijetu, nedavno je objavio rang listu unutar koje je naveo 2% najcitiranijih naučnika svijeta urađenu na osnovu scientometrijske analize na bazi citata koje je napravila bibliografska baza SCOPUS (ELSEVIER, The Netherlands), jedna od nauglednijih indeksnih baza u svijetu.

Među najcitiranijim su i 11 akademika IANUBIH-a, i to: predsjednik IANUBIH, akademik Asim Kurjak (prvo mjesto na listi), akademik Krešimir Pavelić (deveto mjesto na listi), akademik Miro Jakovljević (trinaesto mjesto na listi), te akademici IANUBIH-a: Frank A, Chervenak, Laurence B. McCullough, Eberhard Merz, Aris Antsaklis, Sanja Kupesic-Plavsic, Damijan Miklavčić, Saverio Stranges i Izet Mašić.

Stručnjaci Stanford Univerziteta su za rangiranje liste citiranih autora koristili indeksnu bazu podataka SCOPUS, jednu od najuglednijih on-line baza podataka indeksiranih časopisa iz čitavog svijeta u kojoj su pohranjeni članci iz indeksiranih časopisa iz cijelog svijeta iz različitih naučnih disciplina, koristeći pri tome već standardizirani validni index, tzv. Scopus h-Indeks i adaptirani tzv. hm-Indeks, uključujući varijable autorstvo, koautorstvo u publiciranim člancima u indeksiranim časopisima koji su pohranjeni u SCOPUS bazi u zadatom periodu, uključujući posljednju analiziranu – 2020. godinu. Prema posljednim objavljenim podacima SCOPUS  uključuje više od 70 miliona zapisa za više od 23.700 recenziranih časopisa (od kojih je više od 4.000 u otvorenom pristupu), 300 trade časopisa iz gotovo svih područja znanosti, više od 600 nakladničkih cjelina, 8 milijuna konferencijskih radova, te više od 1,4 milijarde citiranih referenci od 1970. godine do danas.

Analiza je dostupna na:
https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/3

 

 

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/logo_ianubih-1280x1294.jpg
https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH