info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

NovostiOd srca do mozga i natrag

25 Januara, 20240

Sinoć, 23. siječnja 2024. godine u dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu predstavljen je sveučilišni udžbenik KARDIONEUROLOGIJA u izdanju Sveučilišta Josip Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo i Medicinskog fakulteta Osijek, a kojega su uredili Goran Krstačić, Silva Butković Soldo i Antonija Krstačić.

Kardioneurologija/Neurokardiologija je suvremena multidisciplinarna znanost koja otkriva poveznice mozga i srca kao neodvojive cjeline. Kaos srca i mozga usmjeren prema čovjeku pomaže nam u traženju reda u neredu, pravilnosti u nepravilnostima, tu živimo i doživljavamo svakodnevnicu kaosa i ljepotu života. Kardioneurologija ili Neurokardilogija, osovina mozak-srce, srce mozak otkriva nam neodvojivu poveznicu“, bile su riječi prof. dr. sc. Gorana Krstačića na početku predstavljanja udžbenika.

Godine 2018. objavljen je sveučilišni udžbenik Neurokardiologija, urednika Goran Krstačić i Silva Butković Soldo koji je dobio nagradu „Akademik Andrija Štampar“ za izdavaštvo.  Na prijedlog profesora Gorana Krstačić i Silve Butković Soldo, odobren je izborni predmet Neurokardiologija na integriranom sveučilišnom dodiplomskom i diplomskom studiju medicine za studente 4. godine studija na Medicinskom fakultetu u Osijeku.

Kruna svih dosadašnjih napora iz ovog novog područja medicine je knjiga KARDIONEUROLOGIJA u čijem stvaranju je sudjelovao 51 autor, sa svih hrvatskih sveučilišta i kliničkih bolničkih centara, te drugih hrvatskih bolnica kao i uvažene kolege iz inozemstva.

Uz profesora Krstačića o udžbeniku Kardioneurologija govorili su prof. dr. sc. Silvia Butković Soldo, neurologinja s KBC-a Osijek, prof. dr. sc. Antonija Krstačić s Klinike za traumatologiju KBC-a „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu koje su i urednice udžbenika te prof. dr. sc. Zdravko Babić s Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu koji je jedan od recenzenata ovog udžbenika.

U sklopu predstavljanja udžbenika prikazan je „fraktal slide show“ , kombinacija digitalnih zapisa EKG-a srčanih bolesnika uz glazbenu podlogu napravljenu samo za ovu prigodu.

Udžbenik je kao edukacijsko štivo namijenjen svima koji žive i proučavaju osovinu srce-mozak i mozak-srce.

Predstavljanje udžbenika organizirali su Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Napretkov kulturni centar u Zagrebu i Udruga Hrvata BiH Prsten. Predstavljanjem udžbenika moderirala je prof. dr. sc. Vanda Galić Babić, dopredsjednica Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu.

 

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2024/01/IMG_4183.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH