info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

NovostiOdgovor IANUBIH-a Ruskoj akademiji znanosti

12 Marta, 2022

Znanstvenicima Rusije ali i svih zemalja svijeta Ruska je akademija 7. ožujka odaslala poruku u kojoj se iskazuje zabrinutost za mir i živote ljudi. I članovi Ruske akademije u IANUBIH-u dobili su ovaj apel kojim se želi djelovati na ‘sve strane’ da ne narušavaju ‘sigurnost znanstvenih, obrazovnih i kulturnih ustanova, spomenika povijesne baštine ‘.

Ruska se akademija, stoji u priopćenju,  zalaže za prekid vatre i mirno rješenje – do kojega se može doći samo pregovorima. Posebnu zabrinutost ruski akademici iskazuju za nuklearna postrojenja i objekte kemijske industrije, čije bi uništavanje moglo dovesti do katastrofe odnosno nesagledivih posljedica.

Ruski akademici sugeriraju znanstvenicima svijeta suzdržanost prema stavovimna koji bi proizilazili iz utjecaja politike, odnosno koje bi oblikovala težina političke situacije. U tom smislu osuđuju svaki eventualni pokušaj političkog pritiska na sve razine znanstveno-nastavnog rada koje bi se pozivalo na nacionalnost ili državljanstvo.

Posebnu zabrinutost iskazuju prema mogućem pokušaju ograničavanja pristupa otvorenim bazama podataka, odnosno pristupu međunarodnoj znanstvenoj infrastrukturi.

Želja je ruskih akademika da se ‘intenzivira znanstvena diplomacija’ te da se osnaži ‘pokret znanstvenika za mir’

Kao akademija koja se zalaže za neovisnost znanosti i znanstvenika od politike, u onoj mjeri u kojoj je to danas uopće moguće, IANUBIH podržava napore ruskih znanstvenika da se znanstvenici ne diskrinminiraju na temelju odluka ruskih političara i njihovih aktivnosti. Uostalom to smatramo važnim istaknuti i kada je riječ o umjetnosti i kulturi općenito. Ruska umjetnost i ruska kultura (pa naravno niti znanost) nisu zaslužili ekskomuniciranje iz europske i svjetske kulturne i znanstvene razmjene. Čak suprotno, dajući na značenju ruskoj kulturi i znanosti  – ruskim političarima može se poslati signal da se ljudi umjetnosti,  kulture i znanosti ne služe sredstvima rata kojim se služe političari.

U neke političke nijanse dopisa Ruske akademije ne želimo ulaziti jer pretpostavljamo da su proizvod okolnosti u kojima se i Ruska akademija, kao uostalom cjelokupna znanost, kultura, društveni i medijski život našli.

IANUBIH bi posebno podržao napore članova Ruske akademije ako bi svojim glasom skrenuli pozornost političkom segmentu svoje države da se oružanim sukobima ne rješavaju politički problemi i da se rješenja ne mogu i ne smiju nametati ratom.

Neka svaka objava, svaki znanstveni rad, svaki znanstveni dijalog – budu od sada istovremeno i dio spomenutog pokreta znanstvenika za mir.

 

Za IANUBIH

Predsjednik akademije

Akademik Asim Kurjak

 

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH