info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

NovostiRazred za održivi razvojODRŽAN 5. MEĐUNARODNI KONGRES O RURALNOM TURIZMU, HRVATSKA, CAVTAT, 27.-30.04.2022. UZ SUDJELOVANJE AKADEMIJE IANUBIH, RAZREDA ZA ODRŽIVI RAZVOJ

5 Jula, 2022

U Cavtatu, Republika Hrvatska, je od 27.04. do 30.04.2022. godine održan 5. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu pod sloganom – Ruralni turizam: kvaliteta, održivost, uključivost, a  glavna tema kongresa je bila: Konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvane COVID-19 pandemijom.

 

Organizator kongresa je Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, a suorganizatori HAZU – Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Veleučilište u Virovitici i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Peti međunarodni kongres ruralnog turizma okupio je u Cavtatu rekordnih 400-tinjak sudionika, kojemu su se odazvali sudionici iz više od 15 zemalja. Odličan odaziv predstavnika ministarstava, turističkih zajednica, raznih znanstvenih i stručnih institucija dokaz je da su se ljudi nakon pandemijske stanke itekako zaželjeli razmjene znanja i iskustava uživo. Skup je interdisciplinaran, pokriveni su resori turizma, poljoprivrede, kulture, obrazovanja… Uspjeli smo okupiti veliki broj domaćih i stranih znanstvenika te naše kandidate za nagradu Suncokret ruralnog turizma. Posjetili smo i ocijenili 138 prijavljenih kandidata, a sretna sam što je ovaj oblik turizma u porastu i što su mnogi iskoristili pandemiju kao priliku za unapređenje proizvoda i ponude, istaknula je predsjednica organizacijskoga odbora i velika entuzijastica hrvatskoga turizma mr. sc. Dijana Katica.

 

Skup je organiziran u 7. Tematskih područja: Europski ruralni prostor: jučer, danas, sutra; Održivi razvoj u ruralnom turizmu; Krizno upravljanje i nove tehnologije u ruralnom turizmu; Umrežavanje i interesno udruživanje u ruralnom turizmu; Digitalni marketing, brendiranje i STEM u turizmu; Formalno i neformalno obrazovanje za ruralni turizam i Primjeri dobre prakse iz javnog i privatnog sektora (studije slučaja, prezentacije, posteri). Tijekom Kongresa održani su brojni paneli, okrugli stolovi i popratna događanja. Naša je aktivnost bila u tematskom području 2: Održivi razvoj u ruralnom turizmu.

 

Počašćeni smo što je Internacionalna Akademija nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini (IANUBIH), razred za Održivi razvoj bio Partner u organizaciji Kongresa, čime je naša vidljivost na Kongresu došla do izražaja. Voditelj razreda za Održivi razvoj, akademik Tomislav Dubravac je bio član Programskog odbora, a prof. dr. sc. Ivo Grgić, suradni član razreda za Održivi razvoj član Organizacijskoga Odbora. Aktivno smo sudjelovali sa usmenim izlaganjima na skupu. Akademik Dubravac sa temom: THE ROLE AND IMPORTANCE OF FOREST ECOSYSTEMS IN SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF RURAL AREAS IN CROATIA. Za Partnerstvo u organizaciji Kongresa te aktivno sudjelovanje smo dobili i  Zahvalnicu/Certifikat, posebno Akademija, razred za Održivi razvoj kao i za osobno sudjelovanje sa izlaganjima.

 

Bogati program, vrsna izlaganja iz raznih tematskih područja iznjedrili su i značajne Zaključke koje možete pročitati u svom izvornom obliku. Naredni Kongres će se organizirati za dvije godine, a naša je Akademija pozvana da uzme još značajnije učešće.

 

Donosimo samo neke naglaske sa skupa:

 

 

 

…Ruralni turizam predstavlja razvojnu perspektivu za ruralne krajeve kojim se uz ekonomske postižu i pozitivni društveni efekti. Nove poduzetničke mogućnosti, revitalizacija tradicionalnih djelatnosti čiji proizvodi nalaze svoje tržište u turizmu, povezivanje lanaca vrijednosti uz revitalizaciju poljoprivrede, doprinose demografskim promjenama i zadržavanju lokalnog stanovništva. Ruralni je turizam jako povezan s poljoprivredom, posebice se ističe značaj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva koja su najbolji „čuvari“ ruralnog prostora, a ruralni je turizam višestruko značajno tržište za njihove proizvode…

 

…Ruralni se turizam u okolnostima pandemije COVID 19 pokazao izuzetno otpornim u uvjetima globalnog pada turističke potražnje. Promjena svijesti, preferencija i motiva kao i povećane brige o zdravlju, sigurnosti, boravka u prirodi, otvorenim prostorima i nenapučenim destinacijama i/ili objektima ukazuju kako upravo ruralni prostor ima mogućnost u narednom razdoblju doživjeti još bolju turističku valorizaciju. Potpunija valorizacija, obnova i zaštita turističkih potencijala te stvaranje integralnoga turističkog proizvoda vezani su uz realizaciju programa revitalizacije ruralnog prostora programom razvitka i brendiranja turističke ruralne destinacije. Ruralni je turizam značajan čimbenik reaktivacije prirodnih resursa i održivog razvoja ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu, tradicijsku i ekološku proizvodnju poljoprivrednih proizvoda te pomaže razvoju ruralnih krajeva na osnovi održivog razvoja te ga s pravom možemo nazvati budućnošću svjetskog turizma. Razvoj ruralnog turizma bazira se na održivom razvoju…

Akademik Tomislav Dubravac, Zagreb, 22.06.2022.

 

 

 

 

 

 

20220430_140959
20220429_130606
20220428_181523
Zaključci kongresa
Tomislav Dubravac
The CERTIFIKAT-DUBRAVAC-IZLAG
CERTIFIKAT-IANUBIH- Razred za održivi razvoj
https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH