info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

NovostiRazred za medicinske naukeOdržan međunarodni naučni simpozij pod nazivom “Šta smo naučili o posljedicama COVID-19 pandemije?”

25 Oktobra, 2021

Internacionalna Akademija nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla, Udruženjem psihijatara Tuzlanskog kantona i Ljekarskom komorom TK organizovali su danas međunarodni naučni simpozij pod nazivom “Šta smo naučili o posljedicama COVID-19 pandemije?”.

Simpozij je prilika da se na jednom mjestu u prisustvu velikog broja stučnjaka iz ove oblasti ukaže na činjenice o COVID-u 19, ali i postave nova pitanja o epidemiološkim i kliničkim karakteristikama ovog oboljenja.

 

Religijski razred

– Kroz 22 predavanja imat ćemo pregled svih zdravstvenih posljedica COVID-a, od respiratornih posljedica do poremećaja po mentalno zdravlje. Također, imamo predavanje vezano za rehabilitaciju u toku COVID-a, jedno od predavanja je vezano za djecu i majku, kako trudnice i nerođena djeca, tako i ona koja su rođena prije COVID-a bez ikakvih posljedica – izjavio je za Fenu akademik Osman Sinanović.

Internacionalna Akademija nauka i umjetnosti u BiH ima religijski razred, tako da će jedno od predavanja biti fokusirano na posljedice COVID-a na religijski život kroz perspektivu islama, katolicizma i pravoslavlja.

– Ono što je razlika u odnosu na dosadašnju organizaciju ovakvih skupova jeste da je kompletno društvo obuhvaćeno, kompletan sistem, svaki segment medicine je zahvaćen određenim tematskim cjelinama – izjavio je akademik Šefik Hasukić.

 

Više od 200 učesnika

Dvodnevni simpozij, koji je otvoren jučer, okupio je više od 200 učesnika, a predavači dolaze iz Londona, Zagreba, Beograda, Sarajeva, Mostara, Bijeljine i Tuzle. Učešće na skupu će biti bodovano u skladu sa Pravilnikom Ljekarske komore Tuzlanskog kantona.

– Naš zadatak je da kažemo da li je znanost pomogla ili je zakazala u borbi protiv ovog zla. Prva pomoć je vakcina, ona nije postavljena dekretom, nađena na cesti, vakcina je produkt mukotrpnog, dugoročnog multicentričnog ispitivanja i ona je pravo rješenje i prava prevencija. Ono što znanost još nije stvorila je lijek za pandemiju i sve države čine ogromne napore da se do lijeka dođe.

Riječ je o dva lijeka koji su u postupku, jedan će vrlo brzo doći na tržište, ali upoznali smo mnogo toga što ne valja među nama. Najveći primitivizam koji se može desiti uz poštovanje svih ljudskih prava je necjepljenje. Mi ulazimo u jednu fazu u kojoj se manje borimo sa pandemijom, a više sa necjepljenjem – izjavio je akademik Asim Kurjak.

Preuzeto sa: avaz.ba

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/10/873x400.jpg
https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH