info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

NovostiRazred za održivi razvojOdržan prvi samostalni Znanstveni skup u organizaciji Internacionalne Akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini, razreda za Održivi razvoj

2 Decembra, 2021

Zagreb, 20. studenog 2021. – Razred za Održivi razvoj Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i  Hercegovini održao je u hotelu Antunović prvi samostalni Znanstveni skup pod nazivom „Bosanska Posavina 2030. – Sadašnjost i izazovi budućnosti“ čime je IANUBIH započeo realizaciju svojeg ambicioznog programa podrške razvoju i preobrazbi bosansko-hercegovačkog društva.

 

Internacionalna akademija nauka i umjetnosti (IANUBIH) u Bosni u Hercegovini institucija je koja potiče razvoj znanosti i umjetnosti, čuva, njeguje i promovira znanstvenu i kulturnu tradiciju te izražava spremnost na promjene koje su primjerene vremenu i potrebama sredine iz koje potiče i u kojoj egzistira. Organiziranjem prvoga samostalnoga Znanstvenoga skupa, pod vodstvom dr. sc. Tomislava Dubravca, voditelja Razreda za održivi razvoj, Internacionalna Akademija nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini započela je realizaciju svojeg ambicioznog programa podrške razvoju i preobrazbi bosansko-hercegovačkog društva.

 

Znanstveni skup okupio je brojne predavače poput akademika, prof. dr. sc Asima Kurjaka, ujedno i predsjednika IANUBIH, dr. sc. Tomislava Dubravca, redovnog člana IANUBIH, prof. dr. sc. Velimira Sriće, redovnog člana IANUBIH, doc. dr. sc. Tade Jurića, suradnog člana IANUBIH, prof. dr. sc. Ive Grgića, suradnog člana IANUBIH, prof. dr. sc. Sandre Kraljević Pavelić, redovnu članicu IANUBIH, prof. dr. sc. Seada Vojnikovića, suradnog člana IANUBIH, te dr. sc. Tomislava Lukića.

 

„Jedna od zadaća Internacionalne akademije nauka i umjetnosti, pa tako i razreda za Održivi razvoj je pratiti, izučavati i predlagati rješenja i mjere koje će povećavati spremnost BiH, odnosno svih njezinih institucija i građana da spremnije dočekuju izazove u budućnosti. Brojni su izazovi koji nas očekuju, ali vrijeme i ova prigoda isključuju da ih navodimo. Obzirom na široki spektar aktivnosti, razred za održivi razvoj u svemu tome ima veliku ulogu“, izjavio je dr. sc. Tomislav Dubravac, voditelj Razreda za održivi razvoj, IANUBiH.

 

Predavači su otvorili mnoga važna pitanja, ali i dali odgovore u nekoliko osnovnih pravaca, poput društveno-ekonomske revitalizacije ruralnog prostora Bosanske Posavine, značaja i vrijednosti razvoja poljoprivrede, ekološke proizvodnje, šumarstva, mogućnosti korištenja sredstava EU iz predpristupnih fondova, prekogranične suradnje te slikovito definirali demografsku sliku, trendove i perspektivu Bosanske Posavine. Na kraju skupa pročitani su i Zaključci koje je predstavio dr. sc. Žarko Primorac, redovni član akademije i predsjednik Senata.

 

„Mi dijelimo sudbinu drugih zemalja, ali mi smo najgori u tome. Naša stopa nataliteta, naša visoka stopa ostarjelih ljudi, sve to bitno utječe na to da se daleko više umire nego što se rađa“, naglasio je prof. dr. sc Asim Kurjak, predsjednik IANUBiH.

 

Definiranjem mnogih aktualnih i bitnih pitanja na Znanstvenom skupu želi se potaknuti argumentirana, otvorena i transparentna rasprava u znanstvenim, društvenim, političkim krugovima te pokrenuti intenzivniji društveni angažman i pojačani interes državnih organa na području Bosanske Posavine, koja bi mogla postati poseban poligon uspješne obnove, reintegracije, ekonomskog napretka te ujedno i zanimljivo područje za život, pritom misleći na sprječavanje depopulacije i daljnje iseljavanje Bosanske Posavine.

 

Na skupu je također predstavljena i knjiga „Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine“ autora mr. sc. Ante Kneževića i dr. sc. Tomislava Lukića, koja na 690 stranica sadrži oko 7 500 natuknica, 10 000 pojmova s preko 1 000 koloriranih ilustracija te je vrijedan doprinos očuvanju jezičnog izričaja stanovništva sjevernog djela Bosne i Hercegovine koji kroz moderne sociološke prilike jednostavno nestaje iz naše svakodnevne komunikacije.

 

Skupu je, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera nazočilo 48 slušača, predstavnika društvenog i kulturnog života iz Hrvatske, a posebice je zadovoljstvo bilo i nazočnost mnogih predstavnika iz Bosanske Posavine. Skup je bio popraćen i na daljinu sa 19 nazočnih, a prof. dr. sc. Sandra Kraljević i doc. dr. sc. Tado Jurić su svoja izlaganja imali također na daljinu.

U svom zaključnom obraćanju, organizator skupa, dr. sc. Tomislav Dubravac, voditelj razreda za Održivi razvoj je naglasio:

“Vjerujemo da se danas dogodila prava stvar u pravo vrijeme, da nešto učinimo ili bar  probudimo interes za našu Bosansku Posavinu, zaboravljenu, osiromašenu, demografski opustošenu. Znamo kako put od tisuću milja počinje sa prvim korakom. Svjesni smo da ovo nije možda veliki korak, ali je siguran sam veliki iskorak. Naša akademija i jest zbog toga osnovana. Cilj nam je da u našemu radu budemo  aktivni, proaktivni, ponekad i provokativni, isključujući aktualne politike, sve u korist boljitka naše Bosanske Posavine, ali i cijele BiH i svih njenih stanovnika, ma gdje bili.

Današnjim smo skupom posijali zrno na ovu našu plodnu, bogom danu zemlju Posavsku, a učinit ćemo maksimalne napore da posijani plod zalijevamo i njegujemo, a želimo i vjerovati da ćemo uskoro ubirati i plodove naše. Bosanska Posavina to zaslužuje. Nastavit ćemo sa tematskim radionicama i osmišljavanju konkretnih projekata. Do viđenja u Posavini”.

Zagreb, 21.11.2021.

Zaključke skupa možete preuzeti ovdje.

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH