info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

NovostiSIMPOZIJ Vjera u Boga – spaja ili razdvaja?

30 Januara, 20230

Banja Luka, 22. .4. 2023.

Razred za humanističke znanosti Međunarodne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini organizirao je u proljeće 2022. godine u suradnji s Evropskim centrom za mir i suradnju Marija Zvijezda i uz podršku Banjolučke biskupije simpozij pod naslovom „Vjera u Boga – spaja ili razdvaja?“. S više je strana ovaj simpozij ocijenjen kao iznimno uspješan, te smo dobili poticaje da se on iznova održi.

Podsjetimo se inicijalnog problematiziranja tematike simpozija: Razumijevanje Boga/Allaha pokazuje se iznimno važnim za razumijevanje ljudi i njihovih odnosa. Vjera u Boga povezuje ih u njihovoj najvišoj odrednici ljudskoga dostojanstva i njihova odnosa prema Apsolutnome. No razumijevanje Boga podjednako otvara i mogućnost razumijevanja, kao i mogućnost nerazumijevanja među ljudima, otvarajući tako s jedne strane mogućnosti a s druge strane prepreke u razvijanju građanskoga društva utemeljenoga na snošljivosti. Humanističke se znanosti moraju suočiti s pitanjem uloge Boga u vjerskim poveznicama, zauzetosti za bližnje i susjede, u plodnim susretima vjera i kultura. Jednako se tako trebaju suočavati s razlikama koje znaju dovesti do ratnih razaranja, uništavanja ljudskog u Čovjeku, razvijanja mržnje prema drugom i drugačijem. Filozofija, teologija, povijest/(h)istorija, umjetnost i refleksija umjetnosti kao ostale srodne znanosti moraju se, rečeno je, očitovati o razlikama, ali još više o srodnosti ljudskih razumijevanja i doživljavanja Boga/Allaha.

Noseća pitanja simpozija bila su: 

– Filozofijsko razumijevanje Boga / Allaha 

– Teološke usporedbe židovskih, kršćanskih i islamskih interpretacija Boga 

– Dosezi religijskih reformacija 

– Povijest Boga kao povijest (ne)sporazuma 

– Religija kao povijest spasenja 

– Religijsko, nacionalno i univerzalno ljudsko 

– U traganju za izgubljenim razumijevanjem vjere 

– Slikovno i religijsko (ikonoklazam) kao točka dijeljenja 

– Muzika i religije 

– Arheologija vjerskih osjećaja 

– Religija kao sredstvo prikrivanja realnih odnosa 

– Vjere i religije 

– Jeruzalem kao sveti grad tri jednobožačke religije 

– Politička instrumentaliziranja vjere u Boga /Allaha.

Dio priloga zasnovanih na simpozijskim izlaganjima objavljuje se u Akademijinom časopisu „Science, Art, Religion“ (SAR).

Simpozij je ponudio mjerodavne doprinose promišljanju nekih od navedenih tematskih cjelina, ali – razumljivo – nije apsolvirao nijednu temu, već otvorio prostor za daljnja promišljanja ove iznimno složene (a ujedno i iznimno važne) te teorijski i praktički neiscrpne problematike. Imajući u vidu njihov značaj i važnost predlažemo nastavak simpozija, koji bi se održao u subotu 22. aprila/travnja ove godine u Banjoj Luci, i to u dvorani Evropskog centra za mir i suradnju Marija Zvijezda (naselje Trapisti/Delibašino Selo), koji je suorganizator simpozija. 

Pozvani su članovi/ice Razreda, članov/ice svih drugih Akademijinih razreda, te drugi znanstvenici, umjetnici i praktičari na nastavak i produbljivanje promišljanja i dijaloga o bitnim segmentima, načinima gledanja, odnosno interpretacijama uloge ljudski oblikovana mišljenja i vjerovanja u Boga/Allaha. Pored navedenih tema u obzir dolaze i druge relevantne teme, kao što su, primjerice, pitanja o stanju, perspektivama i dosezima ekumenizma i interreligijskog dijaloga ili pitanje odnosa vjernika i nevjernika u oblikovanju humanističkog ozračja (ali i u oblikovanju duha isključivosti i nesnošljivosti) te problematika dijaloga između religije i znanosti.

Internacionalni, interkonfesionalni i interdisciplinarni simpozij

„RELIGIJE I EKOLOGIJA: KAKO SAČUVATI ZAJEDNIČKI DOM“

Razredi za religije, za humanističke nauke i kulturu i za održivi razvoj Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini pripremaju simpozij pod naslovom Religije i ekologija: kako sačuvati zajednički dom, koji će se održati koncem svibnja/maja ili početkom lipnja/juna u Zagrebu, a orgaqnizacijski odbor čine voditelji spomenutih razreda Mijo Nikić, Tomislav Dubravac i Lino Veljak.

Kad je u pitanju sam termin održavanja simpozija imamo jedan problem: Naime u utorak, 30. svibnja/maja u Hrvatskoj se slavi Dan državnosti pa mnogi spajaju te blagdanske dane već od petka tako bi u subotu, 27. 5. moglo biti manje slušatelja na simpoziju. Zato molimo sve predavače da nam do 10.02. 2023. godine odgovore slažu li se s time da simpozij odgodimo za tjedan dana, tako da on bude u subotu, 3. lipnja/juna 2023. Kad dobijemo sve odgovore, odredit ćemo konačni datum simpozija.

Svaki sudionik imat će na raspolaganju 10 minuta (prije je bilo predviđeno 15 minuta) jer je više od trideset pozvanih izlagača potvrdilo svoje sudjelovanje. Integralno predavanje u obliku članka objavit će su u našem časopisu SAR (Science, Art, and Religion – časopis Akademije IANUBIH-a).

Simpozij će se održati u velikoj dvorani Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (Jordanovac 110, Zagreb). 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH