info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

AktivnostiNovostiSuradnja IANUBIH i UDG

13 Septembra, 2021

Delegacija Internacionalne Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, na čelu sa predsjednikom Akademije, akademikom Asimom Kurjakom i izvršnim direktorom Akademije, akademikom Almirom Badnjevićem, ove sedmice posjetila  je Univerzitet Donja Gorica (UDG), iz Crne Gore, na  poziv rektora Univerziteta, dr Veselina Vukotića.

Delegacija IANUBIH-a je sa čelnicima Univerziteta Donja Gorica obavila razgovore o potencijalnoj saradnji, a na sastanku se razgovaralo o svim potencijalnim poljima međusobne saradnje. Pored razgovora o prijemu novih članova u Akademiju, razgovaraalo se i o saradnji na međunarodnim projektima, od kojih jedan Internacionalna Akademija nauka i umjetnosti u BiH već priprema. (Horizon Widera projekat).

Jedna od tema sastanka bila je i saradnja sa evropskim centrom izvrnosti u oblasti hrane, FoodHub-om. FoodHub je naučno-istraživačka jedinica pri Univertitetu Donja Gorica, tačnije centar izvrsnosti za digitalizaciju procjene rizika u oblasti bezbjednosti hrane. Postizanje kvalitetnih rezultata od ključnog je značaja za saradnju ove dvije institucije a stavlja se akcenat na izgradnju kapaciteta i razmjenu znanja, stoga se govorilo i o budućim konferencijama i seminarima.

Ovu posjetu delegacija akademije je iskoristila i za posjetu „13 jul.Plantaže“ gdje su pregledali kompletnu proizvodnju te su se otvorila  mnoga pitanja o suradnji akademije i naučne zajednice Bosne i Hercegovine sa plantažom „13 Jul“.

Čelnici obje institucije su ove sastanke ocijenili veoma uspješnim i sadržajnim te je istaknuto da će u narednom razdoblju nastojati što više aktivirati saradnju.

 

 

 

 

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/09/viber_image_2021-09-10_07-49-55-1983576-1280x960.jpg
https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH