info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

NovostiU Zagrebu, u suorganizaciji sa Akademijom IANUBIH održana promocije knjige: Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine

7 Februara, 20220

U Zagrebu, hotel The Westin, 02.02.2022. godine održana je prva promocija u Hrvatskoj knjige: „Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine“ autora mr. sc. Ante Kneževića i dr.sc. Tomislava Lukića. Promocija je organizirana u suradnji sa Internacionalnom akademijom nauka i umjetnosti u BiH (razred za Održivi razvoj), te Hrvatskim kulturnim društvom Napredak-Zagreb (klub znanstvenika). Promotori knjige su bili poznati hrvatski likovni i književni kritičar g. Milan Bešlić i diva hrvatske književnosti prof. dr.sc. Julijana Matanović, redovna članica Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u BiH (IANUBIH), koja je napisala i predgovor knjizi. Moderator i uvodničar na promociji je bio dr. sc. Tomislav Dubravac, redovni član Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u BiH (IANUBIH), dopredsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak-Zagreb, voditelj kluba znanstvenika. Producentica kompletnog događaja je bila Iva Sarić (Lukić) struč. spec. oec. iz tvrtke PROteam iz Zagreba, čijom zaslugom je knjiga predstavljena i u virtualnom izdanju. Knjiga/rječnik je pripremljen na 680 stranica, sadrži oko 7500 natuknica, 10 000 objašnjenih pojmova. Autori su knjigu obogatili sa tisuću fotografija u boji, uz pojašnjenje riječi i prijevod na engleskom jeziku. Knjigu je tiskao Grafički Zavod Hrvatske. Nakladnici knjige su Fraternitas, Synopsis i slavonsko-brodska Galerija „Goll“.

Uz brojne osvjedočene prijatelje Bosanske Posavine događaj su uveličali saborski zastupnici predvođeni gđom. Zdravkom Bušić, izaslanica ministrice kulture i elektronskih medija, gđa. Mirjana Piškulić, ravnatelj Hrvatske Matice iseljenika g. Mijo Marić, državni tajnik ministarstva pravosuđa g. Juro Martinović, predsjednik akademije IANUBIH, akademik Asim Kurjak, predsjednik Senata akademije, dr. sc. Žarko Primorac, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak-Zagreb, g. Miljenko Puljić, predsjednik udruge Hrvata Bosne i Hercegovine „Prsten“ g. Pavo Zubak, te brojni drugi uglednici iz svijeta znanosti, kulture i biznisa.

U svom uvodnom govoru, dr. Tomislav Dubravac, koji je ujedno i jedan od urednika knjige je naglasio: „knjiga je vrijedan doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine Bosanske Posavine i očuvanja jezičnog izričaja stanovništva koje na žalost nestaje. Identitet svakoga naroda obilježava njegov jezik i kultura, a upravo to i jesu temeljna obilježja ove knjige. Upravo je kultura, shvaćena u širem smislu, sve nas i održala tijekom prošlosti i sačuvala identitetski koncept jednoga naroda. Istu analogiju trebamo preslikati na današnju napaćenu, osiromašenu, raseljenu i zaboravljenu Bosansku Posavinu, kojom se i bavi ova knjiga, kako je ne bismo izgubili za sva vremena. Kulture nama bez tiskane riječi, kultura uvijek i svagda ujedinjuje i ruši barijere i gradi mostove, a najvrijedniji doprinos očuvanju kulture jednoga naroda su svakako, pisane riječi, dakle knjige…“. Nadalje Dubravac naglašava: „Rječnik koji danas predstavljamo opisuje, a ne propisuje, a ja bih rekao ponajviše „zapisuje“ i rukovodi se načelom uključivosti izričaja svih naroda sa toga područja, izvan i iznad je dnevnih politika koje nas svakodnevno opterećuju. Pjesnik, Tin Ujević napisa: „knjiga nije hrana, ali je poslastica“, ova knjiga je upravo to, prava poslastica za sve one koji štuju svoju tradiciju i običaje naslijeđene od naših predaka, koje otimamo zaboravu i koje želimo sačuvati za buduće naraštaje. Pred vama, dakle imate jednu vrijednu knjigu, koja nije namijenjena za čitanje na dah, tj. kao roman, budući da bi se tada brzo zaboravila njena nakana, a i poruka bi izblijedila. Ovu knjigu treba čitati svako malo, s pozornošću i ljubavlju, kako bi obnavljali sjećanja na drage nam ljude i običaje, na naše korijene. Jer, sjećanje je jedini raj iz kojeg ne možemo biti protjerani (J. P. F. Richter).

Nakon uvodnoga govora knjigu su sa puno emocija predstavili i promotori g. Bešlić i akademkinja Julijana Matanović, rođena posavka, čiji nadahnuti nastup nikoga nije ostavio ravnodušnim. Nakon predstavljanja moderator dr. Dubravac je sa autorima knjige: mr. sc. Antom Knežević i dr. sc. Tomisavom Lukić na zanimljiv, ineraktivan način predstavio knjigu.
U završnom komentaru Dubravac je naglasio: „Povijest nas uči kako narod bez tradicije, očuvanja jezika, bez kulture, je narod bez budućnosti. U današnjim kompleksnim vremenima u Bosni i Hercegovini, posebice u Bosanskoj Posavini, području sa čijega prostora nestaju stanovnici, ovakve knjige imaju veliku važnost, što je zalog naše opstojnosti.

Tomislav Dubravac, Zagreb, 03.02.2022.

20220205_195049
FB_IMG_1644086820033
FB_IMG_1644086847525

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH