info@ianubih.ba
Radnička cesta, 71000 Sarajevo

Pratite nas na:

NovostiRazred za mlade naučnikeVoditeljica Razreda za mlade znanstvenike prof.dr. Aida Kulo Ćesić IANUBIH izabrana za redovnog člana Europske akademije nauka i umjetnosti

17 Septembra, 2021

Europska akademija znanosti i umjetnosti najprestižnija je znanstvena institucija u Europi. Osnovana je 1990. godine u Salzburgu i danas okuplja preko 2000 članova biranih po strogim međunarodnim kriterijima. Među članovima su čak 34 dobitnika Nobelove nagrade. Ovu akademiju često za savjete pitaju institucije poput Europske Unije i sl. Članstvo u njoj je visoko priznanje kandidatu ili kandidatkinji, njihovoj matičnoj instituciji i zemlji iz koje potiču. Kandidat mora biti predložen od najmanje 2 redovna člana akademije, a nakon dvostruke pozitivne recenzije kandidat biva biran u članstvo. Do sada je iz BIH izabrano 14 članova.

S velikim zadovoljstvom i ponosom vas informiramo da je prije nekoliko dana naša suradna članica i voditeljica Razreda za mlade znanstvenike prof.dr. Aida Kulo Ćesić izabrana za redovnog člana Europske akademije nauka i umjetnosti. Akademija srdačno čestita, a velike Aidine zasluge za uspješan start naše Akademije dobro su poznate. Pored pozicije vanrednog profesora na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, brojnih i visokovrijednih znanstvenih aktivnosti i velikog broja objavljenih visokorangiranih znanstvenih članaka, ona je i specijalista kliničke farmakologije i majka troje djece. Posebno se ističe kao predavač i kao profesor koji motivira studente za znanstveni rad.

Navest ćemo samo najnužnije podatke iz njenog bogatog CV-a. Naime, Prof. dr. Aida Kulo Ćesić je rođena u Sarajevu 1979.g. Diplomirala i magistrirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Doktoralno istraživanje provela na Katoličkom Univerzitetu Leuven u Belgiji, a doktoralni rad odbranila na Univerzitetu u Sarajevu 2013.g.

Osim farmakologije, kliničke farmakologije i toksikologije, bavi se i problemima javnog zdravstva uključujuči imunizaciju te problem onečišćenja zraka. Bila aktivan sudionik u oko 70tak stručnih i znanstvenih skupova, škola i seminara u zemlji i inostranstvu, autor niza internacionalnih edukacija. Pozvani predavač i član znanstvenih odbora međunarodnih konferencija; član istraživačkog tima Svjetske zdravstvene organizacije.

Dobitnik niza nagrada i stipendija, i to nagrade za najboljeg studenta generacije Medicinskog fakulteta, specijalno nadarenog studenta Univerziteta u Sarajevu, nagrade za znanstveni rad Univerziteta u Sarajevu, tri nagrade za najbolje znanstvene prezentacije na međunarodnim kongresima; JoinEu-See stipendije za znanstveno usavršavanje u zemljama Zapadne Evrope, 14-mjesečne stipendije Katoličkog Univerziteta Leuven, ERAWEB stipendije za akademsku razmjenu u svojstvu gostujućeg profesora na Master studiju Katoličkog Univerziteta Leuven, Bill & Melinda Gates stipendije za učešće u „19th Advance vaccinology course“, Francuska.

Pored recentnog prijema u Europsku Akademiju znanosti i umjetnosti, član je i niza drugih međunarodnih i lokalnih udruženja (British Pharmacological Society, European Society for Developmental Perinatal and Paediatric Pharmacology, Association of Biochemist and Molecular Biologists in Bosnia and Herzegovina, Medical and Biological Society in Bosnia and Herzegovina, South East European Center for research and health, Bosanskohercegovačkog udruženja farmakologa i toksikologa, Green Councile, Cochrane Bosnia and Herzegovina i Cochrane Croatia).

Autor i koautor više od 60 znanstvenih članaka, niza poglavlja u knjigama, nekoliko ekspertnih analiza te desetina abstrakata.

https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/06/aida_kulo_cesic.jpg
https://ianubih.ba/wp-content/uploads/2021/11/ianubihlogo.png
Radnička cesta 34, 71000 Sarajevo
+387 33 569 540
info@ianubih.ba

Pratite nas na:

IANUBIH – Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini

Copyright © IANUBIH